Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 345 днів. За цей час ми опублікували 23956 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Іван Маркович, spadshchyna.lviv.ua

Ініціатива «Рудименти Львова» хоче реставрувати ретровивіску «Електротовари» на вулиці Левицького, 26.

Орієнтовно вивіску встановили на будинку в 1972 році. Принаймні про це свідчить напис на підлозі терацо. Вивісці вдалося зберегтися протягом тривалого часу завдяки розміщенню під балконом, який захищає від прямих опадів і сонячних променів. Зараз пластикові літери осипаються, подекуди є наскрізні діри, неонова підсвітка не працює.

Фото: Іван Маркович, spadshchyna.lviv.ua

«Такі вивіски можуть багато розповісти про побут та щодення львів’ян як минулого, так і сьогодення. Нам потрібне розуміння, що якщо щось належить за часовими мірками радянському часу, це не варто одразу списувати. Бо таким чином ми відсікаємо свій український шрифтовий дизайн, історію художньої думки митців, дизайнерів, архітекторів минулої епохи», — розповідає засновниця «Рудиментів Львова» Ярина Короткевич.

«Як круто, що у часі, коли російське домінувало у всьому, в публічному просторі ми мали дизайн та рекламу українською мовою» — цитує її львівське Бюро спадщини.

Фонд «Має значення», який займався аналогічною реставрацією у Києві, пропонував співпрацю. Водночас фонд призупинив свою діяльність і не може погодитись на цей проєкт, хоча команда повідомляла про плани зайнятися реставрацією вивісок Львова.

Будинок має статус пам’ятки архітектури, тож перед роботами слід отримати відповідні дозволи. У Львові також діють правила встановлення вивісок. Протягом весни отримала погодження від власниці «Електротоварів», комісії з питань вивісок при міськраді, а також дозвіл від Управління охорони історичного середовища.

Фото: facebook.com/lviving

Зараз Ярина Короткевич шукає партнерів для реставрації, а також опитує соцмережі, яку суму люди погодилися б задонатити, коли буде відкрито збір. За її підрахунками, реставрація вивіски «Електротовари» може сягати 200 тисяч гривень. Для порівняння, проєкти «Має значення» у Києві не перевищували половини цієї суми.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button