Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 347 днів. За цей час ми опублікували 23959 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото ілюстративне. Джерело: halfpoint / Depositphotos

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що під час моніторингових візитів працівники Офісу Омбудсмена виявили порушення посадовців столичного Центру соціально-психологічної реабілітації дітей №1 та київської Служби у справах дітей та сім’ї. Чиновники нібито допомогли уникнути мобілізації своїм близьким родичам, відправивши їх за кордон для супроводу дітей-сиріт.

На початку повномасштабної війни у березні 2022 року 68 вихованців реабілітаційного центру евакуювали до колишнього молодіжного табору міста Вупперталь в Німеччині. Дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з України супроводжували 20 осіб.

Однак під час закордонних візитів до закладів, де перебувають українські діти, представники Омбудсмена не змогли потрапити до табору в Німеччині. Виявилося, що діти перебувають там винятково під німецькою опікою, а дорослі супровідники з України відсутні. Також до Німеччини евакуювали лише 55 дітей, хоча за наказом директора київського реабілітаційного центру їх мало бути 68.

Для з’ясування обставин і ознайомлення з документами щодо евакуації працівники Офісу Омбудсмена відвідали Службу у справах дітей та сім’ї міста Києва й Центр соціально-психологічної реабілітації дітей №1. Під час спілкування з керівництвом закладів виявилося, що воно нібито не володіє  інформацією про ситуацію та не має жодних документів про умови перебування дітей під опікою німецької сторони.

Також стало відомо, що серед супровідників українських дітей під час евакуації в офіційних наказах зазначалися не дотичні до цієї сфери люди. Деякі стали працівниками закладів лише за день до того, а дехто взагалі ніколи не був працевлаштований. Зокрема, серед супровідників опинилися близькі родичі керівників установ та ще чотири особи, підстави для виїзду яких потребують додаткової перевірки.

Після виїзду за межі країни всі супроводжуючі чоловіки звільнилися з посад і не повернулися до України. За словами Лубінця, такі обставини вказують на «сплановану акцію». Проте керівництво Служби у справах дітей та сім’ї не повідомляло про цей випадок на нарадах чи у звітах. Також керівники установ продовжували їздити у робочі відрядження до Вупперталю на зустріч з родичами.

Як стверджує Омбудсмен України, це могло стати причиною відсутності звітів про такі робочі відрядження в одного з керівників. А в іншого звітна документація написана повністю «під копірку» та не містить жодної інформації про проблеми дітей, встановлення німецької опіки й звільнення українських супровідників.

Тепер доступ до українських дітей будуть просити у німецької сторони. Також Лубінець направив листи з описом виявлених фактів до Офісу Генпрокурора, Національної поліції, Мінсоцполітики, Нацсоцсервісної служби та КМДА.

Київська міська прокуратура вже відреагувала на ситуацію та заявила про початок розслідування. За фактами, викладеними Лубінцем, відкрито кримінальне провадження про незаконний виїзд за кордон осіб під приводом супроводу дітей-сиріт під час евакуації до Німеччини. Також прокуратура перевірить інформацію про неповернення до України супровідників.

Водночас КМДА стверджує, що опублікована Омбудсменом інформація ґрунтується на припущеннях і не підтверджується конкретними фактами. Служба у справах дітей та сім’ї заявила, що на початку повномасштабного вторгнення порядків і механізмів евакуації дітей не існувало, адже державні органи влади, зокрема і офіс  Уповноваженого з прав людини, не надавали ніяких вказівок.

Служба у справах дітей та сім’ї заявляє, що питання утримання і виховання дітей в Німеччині перебуває на особистому контролі як мера міста Вупперталь, так і Кличка. А переговори з німецьким урядом про можливість евакуації дітей до Вупперталю були проведені київською владою без допомоги будь-якої державної установи.

За словами Служби у справах дітей, німецькі представники нібито обурені некомпетентною та зверхньою поведінкою представників моніторингової групи Офісу Омбудсмена та відсутністю поваги до Уряду Німеччини, який понад два роки утримує українських дітей. Тезу про схему для виїзду закордон та ухиляння родичів чиновників київська установа назвала абсолютно маніпулятивною та необґрунтованою.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button