Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 347 днів. За цей час ми опублікували 23959 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Багаторазовий стакан в Орхусі. Фото: місто Орхус

На початку 2024 року місто Орхус у Данії запровадило систему використання багаторазових стаканів, як пише TheMayor.EU. У програмі взяли учать 53 заклади. За пів року відвідувачі зробили 300 000 замовлень «на виніс» у багаторазових стаканчиках, що призвело до скорочення відходів у місті.

Система передбачає сплату застави менше одного євро, яку можна забрати назад під час повернення багаторазової чашки або стакана до одного з 27 спеціальних автоматів по всьому місту.

За пів року данське місто змогло уникнути близько 3000 сміттєвих баків, наповнених одноразовими стаканчиками. Адже саме такій кількості еквівалентні 300 000 стаканів, заставлених клієнтами різних закладів у межах програми.

«Щоразу, коли ми обираємо переробку, а не виробництво нового, ми заощаджуємо ресурси Землі та кількість відходів», – зазначає Nicolaj Bang, радник з питань технологій і навколишнього середовища.

Жителі міста прихильно ставляться до ініціативи, навіть попри невелику комісію за депозит. Зокрема, під час аналізу двох тонн відходів, зібраних із міських сміттєвих баків під час одного з травневих свят, знайшли викинутими лише чотири багаторазові стаканчики.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button