Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 57 днів. За цей час ми опублікували 24498 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Площі Ринок у Львові. Фото: Ольга Іващук / Суспільне Львів

У Львові затвердили рішення про інклюзивне середовища для маломобільних груп та інклюзивні об’єкти інфраструктури, комунальні та житлові будівлі. Це має сприяти забезпеченню доступності львівських будівель для маломобільних груп населення.

Рекомендації Львівська міськрада розробляла разом з фахівцями, які працюють з тематикою інклюзивності. Також залучали підрядників для формування характеристик щодо вибору матеріалів. А окрім рекомендацій щодо облаштування доступності самих будівель, напрацювали і стандарти щодо безбар’єрності всієї територією довкола.

Покриття території

Покриття пішохідних доріжок, тротуарів і прилеглої території рекомендують зробити однорідним та забезпечити хороше зчеплення з підошвою в сухому та мокрому стані. А у випадку використання керамічної плитки радять враховувати коефіцієнт антиковзання. Не допускається застосовування насипних або крупнозернистих матеріалів, що перешкоджають пересуванню на колісних кріслах або з милицями.

Вимоги до покриття території

Доступність входу

Доступ до будинків з вулиці має бути без перепаду рівнів. Для покращення інклюзивності пропонують: підняття мощення, пониження підлоги, облаштування пандуса чи підйомника. Також прописано вимоги до сходів, які ведуть до вхідних дверей будівлі. Зокрема, на початку та вкінці сходів або пандуса рекомендують встановлювати тактильні смуги.

Пандуси

Окремо пропрацювали вимоги до габаритів, ухилів і ширини між поручнями пандуса. Наприклад, всі елементи мають бути заокруглені, щоб людина не травмувалася під час пересування. Покриття необхідно робити безшовним і монолітним, щоб уникати вібрації. Якщо пандус має металеве покриття – слід враховувати мінімальну ширину отворів, щоб туди не потрапляли різні елементи навігації у людей з вадами зору.

Підйомники

Щодо підйомників, то їх вважають додатковим елементом доступності та рекомендують облаштувати лише у випадках, коли неможливо встановити пандус. Підйомник має бути таким, щоб людина могла користуватися ним самостійно.

З повним переліком рекомендацій для покращення безбар’єрності будівель у Львові можна ознайомитися на сайті.

Нещодавно «Хмарочос» розповідав, що у Львові зроблять безбар’єрними дві львівські вулиці поряд з найбільшим у місті комплексом лікарень, на базі якого формується екосистема «Незламні».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button