Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 73 днів. За цей час ми опублікували 24543 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Paul Hanaoka / Unsplash

Людям із тваринами, особливо з котами, найскладніше винайняти житло, йдеться у матеріалі The Page.

Так, березневе дослідження OLX Нерухомість свідчить, що орендодавці найбільше звертають увагу на наявність у претендентів на житло тварин, практично нарівні з наявністю стабільного заробітку. Маленькі діти входять у трійку факторів, на які звертають увагу, однак до них ставляться поблажливіше.

Серед орендодавців, опитаних OLX, майже 39% не готові здавати помешкання людям із хатніми улюбленцями, а понад 18% — з малими дітьми.

«Кожне третє оголошення в київському регіоні матиме заборону чи обмеження для господарів хатніх тварин і батьків дітей до семи років або взагалі умову — “без дітей”», — ділиться спостереженнями Вікторія Берещак, оглядачка ринку нерухомості.

Чому не люблять дітей і тварин?

Родинам із дітьми не бажають здавати однокімнатні або студії у нових ЖК. Найчастіше це випадки, коли малюкам до два-п’ять років, а власники щойно зробили ремонт. Водночас родини з дітьми — майже ідеальні орендарі для квартир з двома кімнатами і більше. Адже такі родини обростають інфраструктурою і їм стає складніше змінювати місце проживання.

Значно сильніше власники нерухомості побоюються, що їхнє майно зіпсує тварина. При цьому ця пересторога зазвичай виявляється марною: відповідно до опитування OLX, лише у 16% орендарів були випадки, коли їхня тварина дійсно щось зіпсувала.

Читайте також: Чи етично тримати вдома собак та котів? Якщо так, як покращити їхнє життя і позбавити стресу?

Ірина Луханіна, незалежна експертка з нерухомості, зазначає, що до наявності котів ставляться гірше, ніж до собак.

За тварин доводиться переплачувати

Аби домовитися з власником, орендарі часто змушені доплачувати за тварин (як правило, йдеться про націнку 20-35% до ставки оренди) або внести депозит у три місячних орендних платежі замість двох. За словами Луханіної, у договір оренди можуть додати наступні умови:

  • зобов’язання щодо стерилізації кота або відсутності у нього кігтів (зауважимо, що хірургічне видалення кігтів розцінюється як жорстоке поводження);
  • компенсація у разі пошкодження майна;
  • додаткова гарантійна сума у розмірі місячної оренди;
  • додаткова оплата послуг прибиральниці раз на тиждень, яка також перевіряє стан квартири.

Берещак вважає, що ставлення до орендарів з тваринами свідчить про вкрай низьку культуру орендного бізнесу в країні та нерозуміння реалій. Дані 2019 року говорять про те, що хатніх тварин утримують понад 60% українців.

На її думку, якби ринок був прозорий, йшлося б зовсім про інші правові відносини і договори, в яких би прописувались умови, що поважають права обох сторін. А зараз, за відсутності правового регулювання та й загалом культури оренди, існує відверта дискримінація.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button