Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 83 днів. За цей час ми опублікували 24633 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Watt A Lot / Unsplash

Уряд запустив програму кредитування під 0% на придбання генеруючих установок, що виробляють електричну енергію з альтернативних джерел, повідомляє Міністерство енергетики.

У такий спосіб прагнуть заохотити українські домогосподарства ставати енергонезалежними у мовах руйнування Росією енергоінфраструктури.

Про запуск цих пільгових кредитів для фізичних осіб уже оголошував ПриватБанк. Також такі кредити можна оформити в Ощадбанку, Укргазбанку, Сенс Банку, банку «Глобус». Кількість банків-партнерів програми збільшуватиметься, наразі над цим працює Фонд розвитку підприємництва.

Кожен, хто бажає придбати сонячні панелі з системами накопичення електроенергії або вітрові установки, може отримати кредит, за яким держава повністю компенсує відсоткову ставку.

Сума кредиту — до 480 тисяч гривень. Термін кредитування — 10 років.

Від 20 липня працює урядова «гаряча лінія» 15-49 під назвою СТРУМ, на яку можуть звертатися громадяни та бізнес щодо питань встановлення альтернативних джерел енергії.

Які ще програми діють?

ОСББ та ЖБК можуть отримати кредит на сонячні панелі, інвертори, системи зберігання електроенергії тощо за програмою «Доступні кредити 5-7-9». Кредит у розмірі до 5 мільйонів гривень видають терміном до п’яти років під 7% річних. Треба подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за цією програмою.

Ця кредитна програма може застосовуватись у комплексі із програмою «ГрінДІМ», за якою держава компенсує до 70% вартості обладнання сонячних електростанцій та теплових насосів, придбаних ОСББ та ЖБК. Компенсують до одного мільйона гривень на встановлення СЕС, до двох мільйонів гривень — на встановлення теплових насосів, до трьох мільйонів гривень — якщо одночасно встановлюється СЕС і тепловий насос. Для участі у програмі «ГрінДІМ» необхідно звернутись до Фонду енергоефективності. 

Підприємці можуть придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі чи біогазові генерувальні установки за програмою «Доступні кредити 5-7-9». Максимальна сума кредиту становить до 150 мільйонів гривень, а термін кредитування — до 10 років.

Для підприємств, що планують розбудовувати власну генерацію на суму понад 150 мільйонів гривень, доступні пропозиції від 19 найбільших банків України, які надають пільгове кредитування на реалізацію проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Сума кредиту може становити до 25 мільйонів євро. Термін — до 5 — 7 років, базова відсоткова ставка для кредитів у національній валюті: на перший рік — 13,5% річних або UIRD3M + 0,5 % починаючи з другого року — плаваюча, але не більше UIRD12M + 3%.

Уряд також спростив регуляцію будівництва, підключення до газових, теплових та електромереж об’єктів малої генерації. Відтепер це можна зробити швидше та з мінімальним пакетом документів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button