Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: https://ecoaction.org.ua/

Відключення електроенергії стали рутинним для всіх мешканців України. Проте кількість годин без світла тільки збільшується, що викликає не тільки тривожність в очікуванні зимового періоду, а й дискомфорт у літню спеку. «Хмарочос» з’ясовував, як забезпечити мінімальну енергонезалежність у квартирі чи будинку.

Ситуація з енергетикою в Україні

За словами радника міського голови Києва з питань ефективного власника Олексія Тихонова, дефіцит електроенергії в Україні зберігатиметься найближчих два роки, адже саме стільки часу займає будівництво нових електростанцій, які можуть генерувати електроенергію.

«Спочатку потрібно розробити проєкт. Це займає два-три місяці. Потім замовити обладнання. Дев’ять місяців виготовляється обладнання після замовлення. Монтаж готового обладнання займає ще два-три місяці», — розповідає про терміни будівництва Олексій Тихонов.

Він знає про терміни не лише з теорії, а й з особистої практики. У 2007 році вони разом з батьком будували когенераційну маневрову електростанцію в Броварах.

Тихонов наголошує, що півтора-два роки будівництва нових електростанцій — це терміни мирного часу. Наразі Україна перебуває у стадії війни, коли робити прогнози дуже важко. Частину робітників, які можуть виконувати такий складний вид робіт, мобілізовано для захисту нашої держави. Україна залежить фінансово від допомоги партнерів, а російські обстріли не припиняються. Тож радник столичного мера зазначає, що два роки до зменшення дефіциту електроенергії — це навіть позитивний прогноз.

Враховуючи цю інформацію та відключення світла на 18 годин на добу, стає зрозумілим, що для комфортного життя в Україні необхідно подбати про енергонезалежність власного житла хоча б на мінімальному рівні. 

Сонячні панелі: з чого почати

Одним з найпопулярніших рішень для забезпечення помешкання електроенергією стали сонячні панелі. Для українців це не новина. За інформацією Держенергоефективності, у 2021 році майже 15 тисяч українських родин встановили сонячні установки. Це вдвічі більше, ніж було встановлено у 2020 році. Тоді до трійки лідерів за кількістю встановлених родинами СЕС увійшли Дніпропетровська (6466 СЕС загальною потужністю 183 МВт), Закарпатська (3744 СЕС загальною потужністю 109 МВт) та Тернопільська (3447 СЕС загальною потужністю 98 МВт) області. Проте наразі про встановлення сонячних панелей думають і мешканці столичних багатоповерхових будинків. 

Олексій пояснив, що для того, щоб споживати сонячну електричну енергію у квартирі необхідно встановити гібридний інвертор. Саме він буде перетворювати електроенергію, яку виробляють сонячні панелі, у змінний струм, який можна використовувати для зарядки акумуляторної батареї та роботи побутової техніки. Для правильного вибору потрібно з’ясувати необхідну потужність інвертора для кожної конкретної квартири. 

Цю потужність ми обираємо, виходячи з максимальної потужності тих приладів, які будуть працювати одночасно. Наприклад, сумарна потужність холодильника, комп’ютера, вай-фай роутера та кондиціонеру — це прилади, які будуть працювати одночасно. Вибрати потужність інвертора потрібно, спираючись на ці розрахунки. Олексій Тихонов зазначає, що зазвичай до необхідної потужності він додає ще 20%. Це потрібно, щоб при включенні ще одного приладу, електроенергія одразу не зникала, а у власника був час вимкнути прилад, який вже виходить за межі «дозволеної» потужності.

Наступний крок — потрібно вибрати акумуляторну батарею, саме в ній буде зберігатись надлишок електроенергії, який використовуватиметься під час відключень світла.

«Я раджу купувати батареї тільки з літій ферум фосфату (LiFePo4). Адже вони максимально безпечні з точки зору пожежі й вміють дуже швидко заряджатися. Тобто, їх можна заряджати дуже високим струмом», — зазначає Тихонов.

Батарея Олексія вдвічі більшу місткість (10кВт*год) ніж потужність його інвертора (5 кВт). Тобто, коли у квартирі з’являється електроенергія, то інвертор здатен повністю зарядити акумулятор за дві години. Цього заряду Олексію вистачає на добу користування електричними приладами у власній квартирі.

Після вибору інвертора та батареї можна вибрати сонячні панелі, саме вони будуть генерувати електроенергію, використовуючи сонячну енергію. Їх також варто обирати, виходячи з потужності та параметрів інвертора. 

Якщо правильно розрахувати необхідну потужність, то сонячні панелі, інвертор та акумуляторна батарея здатні повністю забезпечити квартиру в електроенергії влітку. Треба враховувати, що взимку потужність сонячних панелей може впасти до 10%. Але це все одно буде забезпечувати мінімальну генерацію у випадку відсутності електроенергії більше доби.

Таку сонячну систему для своєї квартири встановив Ігор Синицький з міста Кропивницький. Чоловік придбав акумуляторну батарею, саме її він заряджає від сонячної панелі, яку встановив у себе на балконі, та від мережі, якщо є електроенергія. За освітою він електротехнік, тому зміг сам розрахувати необхідну потужність для приладів та здійснити монтаж. Він враховував всі електроприлади у помешканні: освітлення, телевізор та холодильник. За словами Ігоря, у місті наразі дають світло на одну годину, потім на три години вимикають, проте його системи вистачає, щоб забезпечити квартиру електроенергією під час відключень. 

Ігор з Кропивницького витратив на свою систему 25 тисяч гривень. Проте збирав він частину приладів самостійно, адже має необхідну освіту, тому вартість його системи значно дешевша, ніж наразі на ринку.

За словами Олексія Тихонова, також важливо для встановлення всіх приладів запросити професійних монтажерів. Інвертор та батарея вимагають професійного встановлення, щоб уникнути пошкодження приладів та запобігти пожежам. А неправильно закріплені сонячні панелі можуть бути небезпечними для життя та здоров’я оточуючих — вага однієї панелі понад 20 кг. Вартість сонячної панелі на 2 кВт, яка є оптимальним рішенням для квартири, складає приблизно 30 тисяч гривень та більше.

Якщо сонячні панелі будуть встановлюватись на фасаді будинку, то обов’язково одержати дозвіл сусідів, адже це спільна сумісна власність. Проте й для встановлення на власному балконі, варто узгодити монтаж з сусідами.

Ігор Синицький розповідає, що його сонячна панель розміщена горизонтально на його балконі, а тому ніяк не заважає сусідам. Більше того, мешканці будинку звертаються до Ігоря за порадами — бажають дізнатись вартість такої системи та нюанси монтажу. Проте, якби він захотів встановити панелі на даху будинку, то мав би отримувати згоду від ОСББ.

Сонячні панелі в зимовий період

Правильно встановлені сонячні панелі на південній стороні будинку можуть генерувати електроенергію на повну потужність протягом чотирьох-семи годин на добу, проте взимку в Україні значно менше сонячного світла, а отже панелі, встановлені на балконі, не можуть забезпечувати квартиру необхідною електроенергією.

«Я зараз розраховую, які сонячні панелі вибрати для себе. Напевно, буду ставити їх на 2 кВт. Літом вони будуть виробляти 2 кВт*год електроенергії і за день генеруватимуть від 8 до 14 кВт*год. Але взимку вони видаватимуть приблизно 10% від номінальної потужності, тобто десь 200-250 Вт/год, 1,5-2 кВт*год в день. Цього мені вистачатиме на холодильники й вони будуть підтримувати моє споживання. Вся система буде заряджатися від мережі, якщо світло буде з’являтися на дві години, то мені буде потім вистачати десь на 20-24 години протягом доби», — розповідає про свій вибір Олексій.

Взимку ж при необхідності він буде користуватись генератором, який вже придбав. Його чоловік вмикає лише за необхідності у подвір’ї будинку. Потужність його генератора (3 кВт) дозволяє зарядити акумуляторну батарею за три-чотири години роботи. Проблем з сусідами не виникає — Олексій радо ділиться з сусідами електроенергією, яку виробляє його генератор.

Вартість приладів

Великий попит на електроприлади, які здатні забезпечити енергонезалежність, провокує стрімке зростання вартості. Наразі для купівлі інвертора та батареї потрібно мінімум 150 тисяч гривень — досить велика сума для пересічного українця, в яку не враховані навіть сонячні панелі та монтаж.

Проте нещодавно уряд запустив кредити на сонячні станції під 0%. Згідно з програмою кожен, хто бажає придбати сонячні панелі з системами накопичення електроенергії або вітрові установки, може отримати кредит, за яким держава компенсує відсоткову ставку.

ОСББ та ЖБК\ОК також можуть отримати кредит на сонячні панелі, інвертори, системи зберігання електроенергії тощо. Для них діє програма «Доступні кредити 5-7-9». Кредит у розмірі до п’яти мільйонів гривень видають терміном до п’яти років під 7% річних. Для отримання кредиту необхідно подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють з державою за цією програмою. Проте в постанові КМУ написано, що фонд підприємництва компенсує відсотки тільки перший рік. І починаючи з другого року пропонується компенсувати відсотки іншими шляхами, які на цей момент не забезпечені. Тобто на зараз такий кредит ОСББ та ЖБК\ОК під 7% можуть взяти тільки на рік.

Крім того, рада скасувала мито та ПДВ на імпорт обладнання для енергетики.

«Відновлення енергетичних спроможностей до початку опалювального сезону — питання номер один на порядку денному Уряду. Нещодавно ми представили комплексний пакет підтримки для громадян та бізнесу для відновлення енергетичних потужностей, знищених росією, будівництва нової розподіленої генерації та реалізації проєктів, які допоможуть забезпечити власні потреби у енергозабезпеченні. Зокрема анонсували безмитне ввезення енергетичного обладнання. Це можливість для бізнесу дешевше завозити обладнання, аби швидше і дешевше реалізувати проєкти не лише для забезпечення власних потреб, але й для зменшення дефіциту в системі», — зазначила перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За словами Олексія, цей закон навряд чи зменшить вартість енергетичного обладнання, адже саме зараз на ринку надзвичайно високий попит. Проте, цей закон допоможе втримати ціни від зростання, а зимою, коли всі охочі вже придбають собі необхідне обладнання, ціни поступово почнуть знижуватись.

Продаж надлишково згенерованої електроенергії

Приватні будинки, які встановили собі сонячні панелі, можуть продавати надлишок електроенергії, яку вони генерують, державі. Для цього у них повинен бути підписаний договір напряму з постачальником електроенергії, необхідно отримати статус «активного споживача» та встановити лічильник, який фіксує споживання електроенергії та її генерацію. 

Подібним чином запропоновано продавати електроенергію від ОСББ та ЖБК\ОК. Якщо будинок генерує більше електроенергії, ніж потрібно її мешканцям, то ОСББ може продавати надлишок.

Проте власники сонячних електричних систем, які встановленні у квартирах, цього зробити поки не можуть. Існує варіант продавати цю енергію в межах свого багатоповерхового будинку, проте й він видається малоймовірним.

За словами Олексія, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, пропонує продавати надлишкову електроенергію всередині будинку. Проте схема наразі не зрозуміла, адже коли власник квартири «віддаватиме» електроенергію в будинок, неможливо відстежити хто саме її використає — ОСББ на потреби будинку чи інші мешканці будинку. 

Про окупність такої системи мова наразі не йде. Ігор Синицький навіть не рахував коли зможе окупити сонячну станцію в себе у квартирі та й про продаж електроенергії не думав — для цього потрібно встановлювати значно потужніші прилади. Ігор робив станцію тільки для того, щоб забезпечувати власне житло електроенергією у години відключень.

Більшість людей рахують вартість електроенергії із загальної мережі, порівнюючи вартість обладнання для власної генерації. Проте за словами Олексія, це неправильне порівняння, адже наразі дефіцит електроенергії значний, а отже порівнювати вартість ми повинні з іншою альтернативою забезпечення помешкання електроенергією, тобто з вартістю електроенергії, яку виробляє генератор. В такому випадку встановлення сонячної електричної системи значно вигідніше — немає потреби додатково витрачати кошти на пальне та масло, СЕС генерує та накопичує електроенергію автоматично, а служитиме щонайменше десять років майже без втрати ККД.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button