Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 58 днів. За цей час ми опублікували 24498 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Міст у 2023 році. Фото: Ельдар Сарахман, Українська правда

Місцеві жителі самотужки взялися ремонтувати міст через річку Удай біля села Каплинці Полтавської області, який вважається найдовшим дерев’яним мостом в Україні. Фото опублікував краєзнавець Борис Денисенко.

Ремонт мосту у 2024 році. Фото: Борис Денисенко

Міст було збудовано у 1934 році, його довжина — приблизно 230 метрів. Міст має 46 прогонів. Відпочатку він був ширший, сім метрів. Це територія Пирятинського національного природного парку.

Ремонт мосту у 2024 році. Фото: Борис Денисенко

До 1930-х років прямої дороги на Пирятин не було, і люди тривалий час діставалися іншого берега Удаю або на човнах, або по штучних дерев’яних кладках, розповіли місцеві жителі Українській правді.

Міст у 2023 році. Фото: Ельдар Сарахман, Українська правда

Краєзнавці та місцеві мешканці стверджують, що будівництво свого часу допомогло вижити під час Голодомору.

«Люди, які працювали на будівництві мосту, отримували продуктові пайки. Набір пайка складався з борошна, круп (гречана, просяна), макухи, олії тощо. В селі Каплинці у важкі 33-34 роки від голоду не помер ніхто! І це в той час, коли житниця України — Полтавщина — займала провідну позицію з кількості смертей заморених голодом людей», — розповідають у заповіднику.

Міст у 2023 році. Фото: Ельдар Сарахман, Українська правда

«У 33-му у нас голодовка була. Але тоді люди робили на мосту, тому не так сильно була відчутна голодовка для людей з Каплинців та навколишніх сіл. Трохи людям давали їсти. Тому тут мало померло», — підтверджує 95-річний Іван Лебідь, якому на час спорудження мосту було п’ять років.

Міст у 2018 році. Фото: facebook.com/nppPiriatinskiy

У 1943 році під час відступу німецьких загарбників середина переправи була зруйнована вибухом. Після визволення Каплинець жителі села поспіхом, за два дні, відремонтували міст.

Стан мосту у 2023 році. Фото: Ельдар Сарахман, Українська правда

Зараз Каплинцівський міст перебуває у вкрай занедбаному стані, дошки зогнили. «Та він не аварійний! Туристи, канєшна, бояться, але ми по ньому ходимо без проблем», — запевняли журналістів УП місцеві підлітки.

Місцева жителька Антоніна Кузьмівна пригадала лише один смертельний випадок, коли місцевий чоловік їхав на невеликій вантажівці й перевернувся. «Якось дві жінки провалилися, буряк возили в машині з дерев’яним кузовом. Але їх витягли», – додала вона.

Ремонт мосту у 2024 році. Фото: Борис Денисенко

Жителі сіл Каплинці та Усівка користуються об’їзною дорогою, що складає 15 кілометрів до Пирятина, тоді як через міст ця відстань скорочується до шести кілометрів.

Ремонт мосту у 2024 році. Фото: Борис Денисенко

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button