Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Архітектурне бюро IK-architects запустили проєкт «Майбутнє Минулого» зі свідомої реновації, відбудови та захисту памʼяток українських міст. Соціально-архітектурний проєкт команда IK-architects ініціювала до свого 12-річчя. До п’ятого жовтня 2024 року відкритий Open Call на подачу об’єктів або локацій, які потребують реновації.

Проєкт має на меті привернути увагу небайдужої спільноти та приватних інвесторів, запропонувавши план ревіталізації занедбаних будівель і переосмисливши їхні першочергові сенси. Такі кейси вже є у Києві – Kyiv Food Market, Рейтарська Circle й OCTO TOWER, а також у Львові – Jam Factory.

Зруйнований ліцей №47 у Харкові. Джерело фото: Олег Синєгубов

Яка мета проєкту

Архітектурне бюро оголосило Open Call, щоб зібрати об’єкти та локації, які несуть в собі культурну й історичну цінність, проте були занедбані з часом або внаслідок безвідповідального ставлення власників. Архітектори прагнуть довести, що головною цінністю таких споруд є їхнє збереження, відновлення та адаптація до потреб сучасного суспільства з повагою до минулого.

«Ми прагнемо створити простір для діалогу якісних та свідомих відбудов, простір розмови небайдужих мешканців, архітекторів та держави. У партнерстві з активістами та громадськими організаціями, команда IK-architects розроблятиме архітектурні проєкти, що зберігатимуть цінність культурних памʼяток, даючи їм шанс розповісти свою історію новому поколінню», – Катерина Ярова, головна архітекторка та засновниця IK-architects.

Команда IK-architects вже реалізовує благодійні ініціативи відновлення та реновації у межах соціального проєкту «Vilna School». Це проєкт з відбудови українських шкіл, що постраждали внаслідок дій країни-агресора. Станом на липень 2024 року, IK-architects підписали меморандум з Харківською міськрадою, мером і Благодійним фондом «Гефест» на відбудову зруйнованого ліцею №47.

Візуалізація: Vilna School

Як подати об’єкт

Для подачі заявки необхідно заповнити форму, вказавши адресу локації, початкову функцію обʼєкта та залишивши контактні дані для зворотного звʼязку. Заявки можна подавати до п’ятого жовтня за посиланням.

Також команда проєкту відкрита до співпраці з небайдужих архітекторами, активістами та волонтерами, яким було б цікаво долучитися до розвитку та масштабування проєкту в різних містах України.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button