Спека «спалила» врожаї. Найбільше подорожчали огірки
«З п’яти ящиків, які зібрала на городі, чотири викидаються, лише один продається», — розповіла продавчиня на ринку.
«З п’яти ящиків, які зібрала на городі, чотири викидаються, лише один продається», — розповіла продавчиня на ринку.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 122 днів. За цей час ми опублікували 24984 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
Аномальна спека та сильно вплинули на врожаї низки культур. Наочним індикатором стали огірки, які цього літа у три-чотири рази дорожчі, ніж минулого літа.
Як виявив Інформатор, в усіх магазинах «Сільпо» є лише один сорт огірка за ціною у 72 гривні. При цьому журналіст назвав ці огірки «задохликами». На базарах ціни за кілограм починаються від 60 гривень. «Огірки просто погоріли, їм не вистачило вологи. У мене з п’яти ящиків, які зібрала на городі, чотири викидаються, лише один продається», — розповіла продавчиня на троєщинському гуртовому ринку. На Володимирському ринку за гарні хрумкі огірки просять від 100 до 150 гривень.
В Інституті аграрної економіки середню вартість огірків визначають на рівні 75 гривень за кілограм. Торік на початку серпня огірки коштували 20 гривень, повідомляє УНІАН. Так само зросла в ціні капуста: 32,10 гривні за кілограм проти 11,17 гривні торік.
Через спеку овочі на відкритому ґрунті потрібно додатково поливати та підживлювати, а це додаткові витрати.
«Огірки у гурті зараз в середньому коштують 35-40 гривень. Вони загалом у цьому сезоні погано вродили. Спочатку були зливи, потім спека. На такі культури найгірше впливає не стільки дощ чи спека, скільки різкі перепади температур», — вважає Максим Гопка, аналітик асоціації Український клуб аграрного бізнесу.
«Ціни стали наслідком не лише кількатижневої спеки у липні, а й холодних погодних умов з заморозками ще навесні, — розповідає Богдан Духницький із Інституту аграрної економіки. — Фермери з різних регіонів відзначають типові тенденції на ринку: аномально високі температури, зниження якості плодів».
Інші культури також мають втрати, але споживач це побачить лише згодом. Зокрема, спека може знизити кількісні й якісні параметри урожаю коренеплодів й бульбоплодів: картоплі, моркви, капусти. Сезон виявився складним і для ягод.
«Аномальна спека найбільше вплинула не на овочі та фрукти, а на ярові зернові культури: сою, кукурудзу, соняшник. Адже спека припала на піковий момент їх цвітіння. Дуже постраждали від спеки центральні й південні регіони. Зерно в аграріїв там просто не налилося. Кукурудза наполовину пуста у багатьох», — повідомляє заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.
Це вплине на експорт, однак навіть за найгірших врожаях на внутрішньому ринку Україна себе забезпечить.
Ціни на овочі мають поступово знижуватись на кінець літа й початок осені. Голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка зауважив в ефірі КИЇВ24, що багато виробників цієї продукції переїхали з півдня до західних регіонів України. Там сезон виробництва почнеться згодом, протягом серпня — тоді овочі можуть здешевшати.
Ключовим чинником ціноутворення виступає низька прогнозованість ринку — підприємці не можуть планувати власну діяльність навіть на два-три роки наперед, вважає Духницький.
Ще одна проблема — електропостачання. Аграрії вже зараз закладають у ціни вартість енергетичного обладнання, а також палива, ціни на яке зростуть разом з акцизами.
«Для переробної галузі, яка є споживачем аграрної продукції, енергетика займає велику частку у ціноутворенні — 14% і більше. Аграріям, особливо у тваринництві, довелося купувати потужні генератори, — розповідає Марчук. — Генератори потрібні і для живлення зберігальних й холодильних камер у овочівництві».
«Сховищам ще люди, які будуть цим займатися. А в нас на тлі мобілізації велика потреба саме у кваліфікованих кадрах. Треба розуміти, що овочі й фрукти — це чутлива продукція: одна помилка некваліфікованого робітника, і все зіпсується», — додає Гопка.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті