Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 49 днів. За цей час ми опублікували 24442 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Перов

Бессарабський ринок – один з найстаріших критих ринків України. Будівлю ринку побудували ще у 1910-1912 роках. Архітектором проєкту був Генріх-Юліан Ґай. Будівля критого ринку є пам’яткою архітектури та містобудування, яка включена до списку пам’яток архітектури, що перебувають під охороною держави. Станом на сьогодні вона є комунальною власністю і належить Комунальному підприємству «Бессарабський ринок».

Історія Бессарабського ринку

На площі, де нині розташований ринок, торгівля велась ще задовго до його побудови. До початку XX століття площа була вкрита торговельними точками. А 1904 року в Київській міській управі розробили креслення для крамниць, які повинні були їх замінити. Проте проєкт не втілили.

Бессарабська площа 1865 року

Того ж року помер підприємець Лазар Бродський, який заповів 500 тисяч рублів на влаштування критого ринку. Це й стало фінальним поштовхом для будівництва на Бессарабці.

Історики досі не можуть дійти згоди щодо походження назви Бессарабського ринку. Багато дослідників вважають, що назва пов’язана з постачанням товарів з південних губерній, зокрема з Бессарабії. Інші підтримують думку, що у першій третині XIX століття термін «бессарабія» використовували для позначення місцевих «босяків». Ці люди нібито оселилися на південно-західній околиці Києва, що й дало їй назву «Бессарабка». 

Бессарабський ринок 1911 рік

Запланована реставрація ринку

Як і будь-яка будівля, ринок потребує ремонту та оновлення. Оскільки це пам’ятка архітектури, то єдиним дозволеним видом ремонтних робіт є реставрація. Розпорядження про її проведення було затверджено ще у 2013 році, але роботи у цьому напрямку досі залишаються на стадії розробки проєкту. 

У 2019 році директор ринку Микола Ковальчук розповів, що у планах було поділити ринок на дві частини: частина від вулиці Басейної мала залишитись ринком, а інша – перетворитись на фудкорт. 

«В Києві зараз є попит на вуличну їжу та подібні фудкорти. У нас і так є точки з їжею, але хотілося б зробити більш організований простір та забезпечити місце для проведення подій», – розповідав директор.

Проєкт-пропозиція організації простору в будівлі Бессарабського ринку, наданий керівництвом ринку у 2019 році. Не затверджений

Проте реставраційні роботи так і не розпочались.

«Виконання наступних етапів проєктних робіт, які було заплановано у 2020-2024 роках, унеможливлено економічною та соціальною ситуацією в країні, відсутністю стабільного електропостачання у зв’язку з карантинними обмежувальними заходами, введенням воєнного стану та постійними масованими ракетними атаками, спрямованими на об’єкти енергетики та критичної інфраструктури», – повідомили в КМДА у відповідь на запит редакції про проведення ремонтних робіт.

Хоча деякі роботи з оновлення Бессарабського ринку все ж проводились. У квітні 2015 року розпочалось очищення фасадів ринку: тоді з будівлі почали демонтувати рекламні конструкції. А у 2016 році остаточно уніфікували вивіски закладів, які розташовані по периметру будівлі: відтоді вони не закривають фасад та витримані в одній колірній гамі.

Фото: Євгенія Романюк

Що відбувається на ринку зараз

На початку серпня в приміщенні Бессарабського ринку почалися ремонтні роботи, які викликали занепокоєння в активіста Дмитра Перова. Вже за пару днів в КМДА повідомили про тимчасове припинення усіх видів ремонтно-демонтажних робіт на Бессарабському ринку до достеменного встановлення хто, які саме роботи, за чиїм погодженням і під чиїм контролем здійснює.

Фото: Дмитро Перов

На запит «Хмарочоса» у КМДА повідомили, що наразі в приміщенні Бессарабського ринку відбуваються роботи з організації внутрішнього простору та облаштування торгових місць.

В Київській адміністрації пояснили причини їх проведення. За їх інформацією, у період до лютого 2022 року були укладені договори про надання в користування торговельних місць, які знаходились у залі ринку. З початком повномасштабного вторгнення Бессарабський ринок був змушений призупинити свою роботу, а орендарі залишили торговельні місця.

Після відновлення роботи ринку не всі орендарі повернулись на свої торгові точки, тож договори були розірвано, але демонтаж торгових точок виконали не всі користувачі. У КМДА повідомили, що наразі керівництво Бессарабського ринку власними силами почало приводити внутрішній стан будівлі до ладу. За їх словами, це лише роботи з організації внутрішнього простору з облаштування торгових місць для подальшого функціонування ринку.

Про реставраційні роботи наразі «не йдеться, з огляду на ситуацію в країни, а також недостатність фінансування».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button