Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 49 днів. За цей час ми опублікували 24442 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Київські «хрущовки». Фото: Artemco / «Вікіпедія»

Люди, яких розселятимуть з «хрущовок» під знесення, отримають нові оселі з такою ж площею, як і попередні помешкання. Про це голова профільного парламентського комітету ВР Олена Шуляк розповіла «Мінфіну». Аналогічне за площею і кількістю кімнат житло надаватимуть незалежно від кількості зареєстрованих осіб.

За програмою «єВідновлення», вартість житла на компенсацію становитиме 36 422 грн за кв. метр. Також передбачені коефіцієнти під час розселення, що можуть коригувати цю суму. Наприклад, якщо людина з «хрущовки» в центрі міста отримає нову оселю в іншому районі.

Також з власників не можна буде вимагати доплату за «зайві» кв. метри, якщо забудовник збільшить площу нової квартири без попереднього обговорення. Однак у разі згоди обох сторін така опція буде можливою за ринковою вартістю.

У першому читанні законопроєкт про комплексну реконструкцію старого житлового фонду в Україні було прийнято ще у 2022 році, за умови доопрацювання. Наразі документ готується до другого читання і може бути внесений до сесійної зали вже до кінця цього року.

Законопроєкт передбачає реконструкцію не лише «хрущовок», а загалом усього старого житлового фонду. Як зазначається у пояснювальній записці, наразі в Україні існує понад 45 тисяч будинків старого фонду та понад 17 тисяч аварійних будинків.

Під першочергову реконструкцію можуть потрапити такі об’єкти:

  • зведені до 1919 року – 7 646 будинків;
  • зведені з 1920 по 1953 роки – 9 693 будинки;
  • зведені з 1954 по 1969 роки – 7 192 будинки;
  • зведені з 1970 по 1989 роки – 5 364 будинки.

Законопроєкт передбачає їхню модернізацію (заміну комунікацій, вікон, інженерного обладнання, утеплення фасадів, інклюзивність тощо) чи повне знесення з подальшим будівництвом нових об’єктів. Рішення про демонтаж або реконструкцію прийматимуть окремо щодо кожного будинку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button