Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 49 днів. За цей час ми опублікували 24442 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Початок вулиці Великої Бердичівської, Житомир. Фото: Milamixalchuk, CC BY-SA 4.0

«У Житомирі відключень нема, жодної години. У міста є власна генерація на базі комунальних підприємств, а саме — велика сонячна електростанція потужністю 50 мегаватів на околиці», — заявив у червні міський голова Сергій Сухомлин.

У новинах тоді прокотилася хвиля публікацій про щасливий Житомир, якому «заздрить вся Україна».

Однак 15 липня з’явилися повідомлення про запровадження графіків відключень, світло вимикали по шість-вісім годин на добу. Виникли проблеми з водопостачанням, не працювали світлофори, тимчасово зупинявся електротранспорт.

Наприкінці липня заступник голови комітету Верховної Ради з енергетики Олексій Кучеренко заявив, що до середини літа диспетчери житомирського обленерго просто не виконували команди Укренерго про застосування відключень.

За його словами, Укренерго намагається розподіляти обмеження рівномірно між всіма областями задля справедливості.

«Але тепер уявіть собі, якщо відповідні диспетчери обленерго, тобто регіональних компаній, а це саме відбулося, починаючи з Житомира та інших міст, не виконали ці команди і не обмежили електропостачання. А в цей час в інших регіонах сидять по 13-15 годин без світла», — наголосив нардеп.

Місто споживає приблизно 100 МВт. «Нафтогаз, приватні підприємства дозволили нам акумулювати близько 140 МВт потужностей і, відповідно, балансувати. Але ці станції розташовано далеко від міста Житомира, і через два місяці такої кількості енергії вже не буде», — повідомляв у липні голова Житомиробленерго Олексій Шекета.

Що все-таки зробили у Житомирі?

Менш із тим, Житомир справді ґрунтовно вклався в енергоефективність. Як розповідав мер торік в інтерв’ю LIGA.net, останні сім-вісім років місто вирішило замість ремонту доріг і скверів максимально спрямувати гроші на теплокомуненерго і водоканал. Від 2015 року децентралізація дала повноваження напряму працювати з міжнародними фондами та кредитними установами.

Нова ТЕЦ на деревині, збудована за грант ЄБРР, забезпечує місто на 10%. Ще з’явилися чотири приватні котельні, в яких місто купує тепло. Всі котельні пройшли модернізацію, і тепер немає таких, де коефіцієнт корисної дії нижчий за 93-94%. Мінімізували втрати: У холодний сезон 2014-2015 років Житомир спожив 97 мільйонів кубів газу, а зиму 2022-2023 років пройшли зі споживанням 48 мільйонів кубів.

Житомир одним із перших в Україні провів масштабну модернізацію водоканалу, — структури, яка споживає левову частку енергії, — залучивши грант майже в три мільйони євро і кредит від Світового банку. У 2019 році місто повністю перейшло на LED-освітлення, що скоротило витрати електроенергії на 70%.

Під час сильного дефіциту електроенергії економили на опаленні, тролейбусах, вуличному освітленні тощо.

«Обленерго казало нам, наприклад: коли настає година пік в енергосистемі Житомира, недостатньо 9 МВт електроенергії. І якщо ми не знімемо ці 9 МВт, то все місто буде відключено. Тоді ми 60% котелень відключали. Відключаємо водоканал. Знімаємо 25 тролейбусів з мережі, — пояснював Сухомлин. — Потім вночі автоматично запускаються котельні до ранку. Квартири прогріваються. І зранку, на пік, знову відключаємо».

Хмельницький і Вінниця

Є ще два міста, де відключення електроенергії значно рідші, ніж в інших регіонах. У Вінниці залучили місцевий бізнес. У квітні 2024-го там започаткували програму компенсації, до мільйона гривень, за встановлення зелених потужностей. 53 компанії встановили сонячні станції на загальну потужність майже 13 МВт.

За його словами, деякі підприємці почали встановлювати акумулюючі станції. Чимало підприємств змінили графік роботи, пристосувавши його до використання зеленої енергії.

У Хмельницькому зробили ставку на когенераційні установки, повідомляє Еспресо.Захід. При цьому першу, потужністю 500 кВт, встановили ще у 2003 році. Наразі у місті 15 таких установок.

«Це дає можливість забезпечити комунальне підприємство електроенергією повністю. Щобільше, частину виготовленої електроенергії можна продавати на енергоринок», — стверджує заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button