Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 50 днів. За цей час ми опублікували 24442 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Unsplash

Туристичний сезон у Туреччині виявився малолюдним, повідомляє BBC News Turkish. Зазвичай заповненість готелів у пік сезону становить 90-95%, але цього літа заледве досягла 60%, за оцінками Мехмета Гема з конфедерації споживачів туристичних послуг Tukonfed.

«Вперше за багато років у липні в готелях з’явилася значна кількість вакантних місць», — каже Гем.

Офіційна статистика показує, що дохід від туризму зріс на 12%, а кількість туристів — на 15% порівняно з попереднім роком. Але після закінчення пандемії кількість туристів зростає щороку в усьому світі. А от темпи зростання в Туреччині повільніші порівняно з іншими напрямками Середземномор’я.

Місцеві жителі не можуть собі дозволити поїхати у відпустку через гіперінфляцію, яка офіційно сягла 61,8%. Навіть турецька діаспора, що живе в Європі, яка, як правило, проводить відпустки у Туреччині, вирішила не їхати.

Турецький уряд намагався боротися з інфляцією шляхом зниження обмінного курсу. Зростання обмінного курсу стало набагато нижчим за зростання витрат, і це призвело до зростання цін на відпочинок, особливо на житло, пояснює Фіруз Баглікая, голова турецької туристичної асоціації Tursab.

«Ми не заробляємо грошей і будемо задоволені, якщо просто зможемо покрити витрати. Порівняно з минулим роком наші витрати зросли втричі, а дохід залишився на тому ж рівні», — нарікає Таркан Акюз, власник готелю.

На початку року Греція запровадила схему віза-експрес, яка дозволяє туристам з Туреччини отримати візи після прибуття на десять грецьких островів в Егейському морі. У соцмережах люди показують рахунки з грецьких островів, стверджуючи, що ціни нижчі, ніж у Туреччині.

«Тут майже безкоштовно, порівняно з Туреччиною», — написав один користувач X, який заплатив за чотири ночі на грецькому острові Лесбос стільки, скільки коштує одна ніч у турецькому Айваліку, на іншому березі Егейського моря.

За словами експертів з туризму, Єгипет, Марокко, Туніс і Дубай також стали привабливішими для іноземних туристів через зростання цін у Туреччині.

У липні соцмережі обговорювали скандал із закладом в Анталії, який стягнув із туриста 1200 лір (32 євро) за дві склянки гранатового соку. Завдяки втручанню місцевої влади туристу повернули гроші.

За словами турецьких чиновників, на туризм вплинули також великі спортивні заходи в Європі. Париж прийняв понад 11,2 мільйона туристів за три тижні Олімпіади. Німеччина приймала європейський чемпіонат із футболу і чекала понад 600 тисяч додаткових туристів з-за кордону.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button