Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 50 днів. За цей час ми опублікували 24442 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Британський інженер Том Грінхілл запропонував ексцентричне, але просте й дешеве рішення для охолодження квартири під час спеки — нанести на віконне скло тонкий шар йогурту, повідомляє Dezeen.

Йогурт, розкатаний за допомогою малярного валика, швидко висихає та створює ефект матованого скла, і, як запевняє Грінхілл, відбиває світло таким самим чином, як сонцезахисна плівка, що продається у магазинах. Фарбувати слід скло із зовнішнього боку вікна — ту сторону, яка виходить на вулицю.

Інженер стверджує, що йогурт легко нанести, він не пахне, не приваблює комах і легко змивається лише ганчіркою та водою. Власне, йогуртовий шар також може змити сильна злива.

Ідею з йогуртом він колись підслухав як анекдот, коли у 1990-х брав участь у реновації музею. Багато років потому він вирішив дослідити цей засіб і виявив, що до такого рішення справді вдаються у США. У процесі виявилося, що пензель погано підходить для нанесення йогурту, зате валик дозволяє розкатати його тонким і рівним шаром. Отримана текстура нагадує керамічну глазур. Грінхілл випробував різні йогурти, як молочні, так і веганські вівсяні, — всі підходять приблизно однаково. Знежирені дають більше прозорості. На одне вікно достатньо лише ложки.

Том Грінхілл — дипломований інженер та еколог, що спеціалізується на енергоефективності в новобудовах. Нещодавно він випустив посібник Heatwave Toolkit, в якому пропонує низку недорогих DIY-рішень для охолодження.

За його словами, існує чимало сталих рішень для охолодження оселі у спеку, — зелені дахи, зовнішні навіси, глибокі віконні прорізи тощо, — але далеко не всім вони доступні. Швидкі та дешеві засоби, такі як йогуртова плівка на склі, підійдуть, наприклад, тим, хто орендує квартиру, чи хто з інших причин не може втручатися у зовнішній вигляд житла, а також загалом людям із обмеженим бюджетом.

Нереально очікувати швидкої адаптації всього житлового фонду до змін клімату, наголошує інженер, тож людям потрібні тимчасові, дешеві та прості засоби.

Зараз Грінхілл збирається зібрати гроші на лабораторні дослідження, аби цей лайфхак мав точне обгрунтування.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button