Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 50 днів. За цей час ми опублікували 24442 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Борис Корпусенко / «Вечірній Київ»

В Україні лише 13-15% від загальної кількості людей з інвалідністю мають роботу, як пише «Рубрика».  Водночас у Європейському Союзі цей показник становить понад 50%. В інклюзивному працевлаштуванні лідером є Швеція – там роботою забезпечені понад 74% людей з інвалідністю.

За інформацією Держстату та Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю, в Україні проживає близько 2,7 мільйона людей з інвалідністю. Понад 86% з них можна інтегрувати у ринок праці, оскільки вони мають інвалідність II та III груп. Водночас, за даними Мінсоцполітики, внаслідок повномасштабної війни кількість осіб з інвалідністю в Україні вже перевищила три мільйони.

Громадська організація EasyBusiness провела дослідження про залучення до ринку праці вразливих верств населення. З огляду на отримані дані, серед основних перешкод у працевлаштуванні людей з інвалідністю можна виділити такі:

  • незацікавленість роботодавців через стереотипи про нижчу продуктивність і невмотивованість осіб з інвалідністю;
  • відсутність безбар’єрного простору на роботі та небажання роботодавців покращити інклюзивність приміщень;
  • відсутність безбар’єрного простору на шляху до роботи;
  • недоскональність нормативного середовища та низька правова культура у питаннях працевлаштування людей з інвалідністю;
  • низька ефективність державних програм з працевлаштування;
  • недостатня кількість фахівців з реабілітації, що призводить до збільшення періоду відновлення та повернення до економічної діяльності людей з інвалідністю.

Щоб покращити ситуацію з пошуком роботи для осіб з інвалідністю необхідно впровадити організаційні, інформаційні та регуляторні заходи. Зокрема, на думку голови EasyBusiness, потрібно:

  • змінити законодавство про працю в частині встановлення випробування для осіб з інвалідністю та загалом переглянути механізм працевлаштування;
  • надати людям з інвалідністю можливість працювати на посадах зі шкідливими та небезпечним умовами праці;
  • забезпечити активну інформаційно-комунікаційну підтримку програмам з працевлаштування людей з інвалідністю;
  • поширювати серед роботодавців роз’яснення щодо чинного законодавства у питанні працевлаштування людей з інвалідністю;
  • відв’язати розмір пенсій від факту зайнятості, а натомість запровадити нижчі податки на доходи для осіб з інвалідністю;
  • забезпечити компенсації роботодавцям за облаштування робочого місця для людей з інвалідністю.

Якщо згадувати про досвід інших країнах, то одним з частих рішень є надання спеціальних квот роботодавцю. Такий підхід працює в частині країн Європи, Японії та Південній Кореї. Деякі країни застосовують вищу квоту для державного сектору. Також роботодавцям надається допомога у створенні інклюзивного робочого простору.

Водночас деякі країни практикують відсутність квот і добровільне працевлаштування людей з інвалідністю. Наприклад, цієї моделі притримуються Швеція, Норвегія, Нідерланди, США. Такий підхід спрямований на загальне створення культури безбар’єрності в суспільстві.

Хоча у таких країнах також передбачені певні інструменти для підтримки працевлаштування людей з інвалідністю. Зокрема, можуть надаватися компенсації за кар’єрних та освітніх радників, супровід на робочому місці, активну популяризацію успішного досвіду працевлаштування тощо.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button