Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Держрибагентство

Держрибагентство заявило про отруєння річки Сейм, брудна вода вже зайшла у Десну, а громади північних областей заборонили купання та риболовлю.

«Починаючи з 14 серпня, ймовірно скидаючи відходи невідомих речовин у річку Сейм, терористи рф спричинили масштабне забруднення водойми, — йдеться у повідомленні Держрибагентства 27 серпня. — Забруднення поширилось по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області і дісталося Чернігівщини, де чорна вода, запах гнилі, аміаку і мертва риба фіксується, зокрема, поблизу міста Батурин».

Аналіз води виявив значну концентрацію забруднюючих речовин, зокрема, амонію. Внаслідок цього критично знизився вміст кисню у воді (менш як 1 мг/л за мінімальної норми 4 мг/л), і стала масово гинути риба.

Журналісти Суспільного переконалися, що вода в Сеймі стала чорного кольору, має специфічний запах, по річці пливе дохла риба. Голова Батуринської громади Леонід Душа розповів, що бачили навіть мертвого бобра.

Голова організації «Чистий Сейм» Сергій Дандель стверджує, що вода у річці вважалася однією з найчистіших в Україні. Її брали просто з ріки, щоб готувати їжу, попередньо прокип’ятивши.

Голова обласної екоінспекції Сергій Жук припускає, що забруднена вода прийшла з російського Тьоткіно, де тривають бойові дії. Він зазначив, що 28 серпня чорна вода вже зайшла у Десну, а далі піде у бік Київщини та Дніпра, однак з часом стече, і ріки очистяться.

На території Конотопського району заборонили купання, вилов риби та використання води для господарських потреб із Сейму. Батуринська громада на Чернігівщині також запровадила заборону. У Чернігові також рекомендували мешканцям не купатися.

Мер Вишгорода Олексій Момот повідомив у фейсбуку про отруйну речовину, що спускається течією від російського кордону. За його словами, комісія з надзвичайних ситуацій заборонила купання та риболовлю в Десні та її затоках для Броварської, Вишгородської та Пірнівської громад.

Однак згодом він видалив цей пост і натомість опублікував заяву екоінспекції Столичного округу про те, що перевищення концентрацій небезпечних речовин у Десні на Київщині не виявилено, як і мору риби.

Менш із тим, екоінспекція порадила таки заборонити купання та риболовлю у Десні.

Фото: Держрибагентство

Київводоканал запевняє, що ситуація у столиці під контролем, вода, що подається у будинки киян, — безпечна. У разі будь-яких загроз будуть вжиті всі необхідні заходи, обіцяють у підприємстві.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button