Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Першого вересня вінницький ліцей №18 потрапив до книги рекордів України завдяки «найбільшому муралу з вишиванкою» на фасаді.

Цей розпис з’явився на утеплювачі, яким закрили радянську мозаїку, що зображала учнів, від яких розходиться композиція, що символізує знання. Назви шкільних предметів було викладено російською мовою. Саме ці написи дратували деяких місцевих жителів і батьків учнів.

Як запевнила Суспільне директорка закладу Катерина Поджаренко, мозаїку не збивали та не пошкодили, вона просто схована за утепленням.

За її словами, у жовтні 2023 року в ліцеї провалився дах і затопило третій поверх. Під час ремонту будівлю вирішили утеплити. Утеплення погодили у міській раді.

«У нас не було на меті закривати мозаїку чи не закривати мозаїку. Перш за все, відштовхувались від того, як повинен відбуватись процес термомодернізації, — зазначає Поджаренко. — Коли робився проєкт, то нас повідомили, що заклад повинен бути утеплений весь. Інакше ми б не пройшли експертизи, нам не надали б сертифікат і ми не змогли б здати будівлю».

Дизайнерка та місцева жителька Ольга Гуд зауважує, що малюнок фарбою може вигоріти на сонці, а от мозаїка — складний за технікою твір, який водночас стійкий до погодних умов. «Зараз у нас людей, які займаються мистецтвом мозаїки дуже мало, оскільки це надзвичайно дорогий вид мистецтва та кропіткий. Це ручна робота, крок за кроком викладаєш ці маленькі камінчики для того, щоб створити повноцінно якусь картину», — коментує вона.

Ситуація з мозаїкою на 18-му ліцеї склалась через колізію у чинному законодавстві, вважає головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський.

«Держава зробила курс на термомодернізацію та спростила процедуру погодження таких робіт. В постанові Кабінету міністрів написано, що термомодернізація не потребує містобудівних умов та обмежень, погоджень із головним архітектором, мало не до того, що робочий проєкт проходить у спрощеному вигляді. Цей комплекс факторів призвів до того, що в процесі розробки ці об’єкти були забуті, що їм треба приділити увагу», — пояснює Совінський.

Мозаїки у Вінниці досі не належать до переліку пам’яток монументального мистецтва, тож законодавчого захисту вони не мають. Однак за словами головного архітектора, над цим працюють.

«Більшість вінницьких мозаїк позбавлені якихось елементів тоталітарної спадщини, зображень серпів та молотів. Те, що було, пішло в небуття ще на етапі 2015-2016 років», — додає директор Музею Вінниці Олександр Федоришен.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button