Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 53 днів. За цей час ми опублікували 24452 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine

Українські чиновники готуються до зустрічі з Міжнародним валютним фондом цього тижня, який наполягатиме на швидшій девальвації національної валюти, зниження процентних ставок і посилення збору податків, щоб заповнити бюджетний дефіцит, повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела, обізнані з ситуацією.

Очікується, що на закритих перемовинах у Києві представники МВФ, наполягатимуть на цих кроках в обмін на продовження фінансової підтримки.

Фонд переглядатиме кредитну програму на суму 15,6 мільярда доларів. Результатом перемовин має стати розблокування надання Україні кредиту на 1,1 мільярда доларів.

Водночас Національний банк не хоче подальшого ослаблення гривні. Валюта вже втратила понад 10% із жовтня, коли сплив термін дії фіксованого обмінного курсу, запровадженого після повномасштабного вторгнення Росії. Знецінення гривні, а також підвищення податків були б політично шкідливими з огляду на фінансову ситуацію населення.

Перемовини з МВФ. Фото: facebook.com/pyshnyy

МВФ, НБУ та Міністерство фінансів України відмовилися від коментарів. Голова Нацбанку Андрій Пишний лише написав у фейсбуці обтічними формулюваннями про «непрості» перемовини та «пошук оптимального комплексу заходів монетарної та фіскальної політики».

США та ЄС підтримали Україну на 122 мільярди доларів, але країна все ще має дефіцит бюджету в 15 мільярдів. Щоб закрити цю діру, МВФ закликає Нацбанк девальвувати гривню швидшими темпами на тлі помірної інфляції. Це має збільшити надходження до бюджету у гривні та здешевити позики для Мінфіну. МВФ критикує підвищення податків, яке запроваджує український уряд, як надто м’яке.

Однією з пропозицій є підвищення податку на додану вартість, що зараз становить 20%.


Цього тижня Верховна Рада відмовилася ухвалювати закон про збільшення військового збору з доходів фізичних осіб. Цей крок не отримав би схвалення з боку населення на тлі відключень електроенергії та підвищення цін, а також побоювань щодо корупції.

Окремо розглядають надання Україні кредитів на суму 50 мільярдів доларів, отриманих від заморожених російських активів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button