Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 53 днів. За цей час ми опублікували 24459 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Чортківській центральній міській лікарні в Тернопільській області встановили сонячну електростанцію (СЕС) потужністю 50 кВт. Вона працює у парі з акумуляторами, що накопичують вироблену електроенергію.

Протягом року лікарню відвідують більше 200 тисяч пацієнтів, а персонал проводить у середньому 300 операцій. Тому станція гарантуватиме закладу більшу енергетичну безпеку: під час відключень електрики пацієнти продовжуватимуть отримувати послуги. 

«Лікарня не може функціювати без стабільного електропостачання. Окрім великого дороговартісного обладнання мусять працювати і кардіомонітори, апарати штучної вентиляції легень, наркозні станції під час оперативних втручань. СЕС гарантує більшу енергетичну безпеку», – зазначає Ростислав Шульський, директор Чортківської центральної міської лікарні.

Також робота СЕС допомагає економити кошти громади. За тарифом 2024 року, муніципалітет зможе заощаджувати близько пів мільйона гривень у рік. Зараз у лікарні будують нове реабілітаційне відділення, у планах – збільшити діючу сонячну електростанцію.

«Ми одна з чотирьох громад, яка у 2014 році заявила про амбітну мету – до 2050 року перейти на використання 100% відновлюваних джерел енергії. Зараз це особливо актуально, і ми бачимо на прикладах вже втілених проєктів, які підвищують нашу енергетичну безпеку», – наголосив Володимир Шматько, міський голова Чорткова.

Вартість сонячної електростанції з акумуляторами – більше двох мільйонів гривень. Проєкт у межах програми «Світло для лікарень» втілив благодійний фонд Yellowblue Force Foundation завдяки фінансовій підтримці Citi Ukraine, супроводжувала встановлення електростанції громадська організація «Екоклуб».

Надалі протягом року громада Чорткрва планує обладнати сонячними електростанціями два дошкільних заклади та реабілітаційний центр.

«Кожна друга громада розуміє важливість забезпечення критичної інфраструктури альтернативними джерелами. Це не лише підвищить їхню енергетичну безпеку в умовах відключень, а й допоможе зберігати бюджетні кошти, які можна використати на інші енергоефективні проєкти. У планах цьогоріч встановити більше 30 СЕС», –Дмитро Сакалюк, експерт ГО «Екоклуб».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button