Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 53 днів. За цей час ми опублікували 24459 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Maciej Lulko

У Познані відреставрували історичну віллу 1904 р., яка тривалий час перебувала у занедбаному стані, та обладнали інтер’єри для використання Інститутом біоорганічної хімії Польської академії наук. Саме наукова установа викупила будівлю у мерії й оновила споруду, як пише WhiteMAD.

Вілла до та після реставрації. Фото: Tomasz Hejna / LAGOMphoto

Інститут хотів перетворити занедбані приміщення на новітні лабораторії. Проте завдання зробити будівлю поч. ХХ ст. пристосованою до сучасних дослідницьких функцій виявилося нелегким. Було необхідно дотримуватися балансу між традиціями та сучасністю, водночас дбаючи про збереження цінних історичних елементів. 

Вілла до та після реставрації. Фото: Tomasz Hejna / LAGOMphoto

Зовнішній фасад будівлі ретельно відреставрували, зокрема ліпнину. А елементи, які не збереглися до нашого часу, реконструювали відповідно до оригінального проєкту вілли. Під час реставрації архітектори співпрацювали з міською службою охорони пам’яток, щоб забезпечити відповідність пам’яткоохоронному законодавству.

Фото: Szymon Kavka
Фото: Szymon Kavka

Всередині реставраційні роботи проводилися зі сходовими клітками, де збереглися різнобарвні декоративні розписи. Також відреставрували зовнішні та деякі внутрішні двері. Особливу увагу приділили латунним ручкам на дверях і вікнах – як невід’ємній частині історії будівлі.

Фото: Szymon Kavka
Фото: Szymon Kavka

Також оновлену віллу адаптували для маломобільних груп населення, додавши ззовні скляну шахту ліфта. А замість традиційних сміттєвих баків поруч з будівлею встановили естетично привабливі та малопомітні, з розташованими під землею контейнерами для сміття.

Фото: Szymon Kavka

Усередині вілли розмістилися не лише дослідницькі лабораторії з сучасними технологіями, а і простір бізнес-інкубатора та громадський освітній центр. Останній даватиме змогу молодим науковцям, студентам і школярам отримати практичне уявлення про сучасні методи досліджень і повсякденну роботу вчених.

Фото: Szymon Kavka
Фото: Szymon Kavka

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button