Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Чернігівський пляж «Золотий берег» вранці 9 вересня 2024 року. Скриншот із відео facebook.com/radacn

Води річок Сейм і Десна досі темні та смердять гниллю, а береги чернігівських пляжів вкрито мертвою рибою. Забруднена вода може досягнути Київщини 14–16 вересня.

У Чернігові закрили центральний пляж «Золотий берег», муніципальна варта слідкує, аби ніхто не купався. Посилили контроль за продажем риби на ринках стихійних точках торгівлі. Оскільки риба гине безпосередньо від браку кисню, Чернігівводоканал встановив станцію аерації та стверджує, що вже помітно результати.

У Держагентстві рибного господарства застерігають їсти рибу, яка загинула в Сеймі та Десні: «Жоден спосіб приготування, у тому числі сушіння, в’ялення, смаження чи варіння не зробить її безпечною — таку рибу не можна вживати. Адже вона може містити збудники інфекційних хвороб чи паразитів».

Чернігівський пляж «Золотий берег» вранці 9 вересня 2024 року. Скриншот із відео facebook.com/radacn

Загроза не стосується водопровідної води у кранах жителів Чернігова. Виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако запевняє, що місто ще з ХІХ століття не споживає воду не з річки, а з глибинних свердловин.

Фото: Суспільне Чернігів

Ломако розповів, що за неофіційною інформацією, якою він володіє, забрудення сталося через руйнування очисних споруд у Курській області, — відповідно, це фекалії росіян потрапили у річку. Принаймні експерти підтверджують, що це саме органічні відходи, ймовірно, фекальні.

Аналізи води, які відбирав Чернігівводоканал, показують лише невеликі відхилення у концентрації розчиненого кисню.

Фото: Чернігівводоканал

За прогнозом Укргідрометцентру, забруднена вода може досягнути Київщини 14–16 вересня. У Мінприроди кажуть, що рух плями змінився — забруднені речовини йдуть Десною не суцільним масивом, а пересуваються по найглибшій частині річки окремими плямами. Забруднення осідає на дно.


Київ, на відміну від Чернігова, більшу частину питної води бере саме з річок: 30% — з Дніпра і 60% — з Десни.

LB.ua спитало Київводоканал, чи існують альтернативні сценарії забезпечення Києва водою, якщо забруднення дістанеться столиці.

«Ми не будемо підказувати ворогу, як він може вплинути на наші сценарії забезпечення водою киян. Але повірте, вони існують. Київ буде з водою», — відповіла речниця підприємства Оксана Стан.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button