Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 54 днів. За цей час ми опублікували 24467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
ЖК «Изумрудный» у Маріуполі. Фото: t.me/mariupolnow

Українці, які залишилися в захопленому Росією Маріуполі, не можуть заселитися в нові будинки, збудовані замість зруйнованих, а в тих, хто виїхав, окупаційна влада конфіскує квартири.

У 2022 році «ДНР» пообіцяла маріупольцям надати квартири у нових будинках, які збудують на місці їхнього житла після знесення, а в разі, якщо це неможливо — в межах сусідніх кварталів. Однак у багатьох випадках отримати обіцяну квартиру виявилося нереально — процес зробили максимально складним. А тим часом ці нові квартири купують російські військові та інші громадяни РФ, повідомляє російське видання Холод.

На проспекті Нахімова 82, поряд із морем і парком, до війни жило кількадесят родин. У березні 2022-го у дах будинку потрапив один російський снаряд, за місяць — другий. На його місці збудували новобудову на 51 квартиру, і жодна не дісталася колишнім мешканцям — все житло швидко розкупили.

67-річна жінка, яка жила у зруйнованому будинку з народження, розповідає, що у березні 2023-го отримала згоду на отримання компенсаційної квартири.

«А за пів року мені надходить повідомлення, що наша місцева влада передумала й вирішила, що я взагалі не маю жодного права на житло. І ось пів року ми з чоловіком вештаємося вулицями міста, в той час, як у моєму будинку іде продаж квартир».

Нескінченні перепони

На житло не можуть претендувати ті, хто володіє хоч-якимось іншим житловим об’єктом. Анна була останньою, хто виїхав зі згаданого будинку на Нахімова. Вона має чоловіка і п’ятьох дітей, але в родини виявили «сарайчик» на вісім квадратних метрів у 40 кілометрів від Маріуполя, й відтак отримати квартиру вони вже не мають права. «Я вже у прокуратурі кричала, що обіллю себе бензином і підпалю», — розповідає Анна.

ЖК «Невский». Фото: t.me/mariupolnow

Крім того, більшість маріупольців не мають можливості подати заявку, бо їхні документи згоріли, а ще родичі, на яких записана квартира, зникли безвісти або загинули, або ж виїхали на вільні території України чи в Європу. З багатьох причин майже неможливо оформити спадок — зокрема й тому, що від багатьох загиблих не лишилося тіл. За словами Анни, деякі люди билися за трупи незнайомців, аби пред’явити для отримання свідоцтва про смерть.

Навіть з усіма документами можуть відмовити, не пояснюючи причини. Олександра Борман із двома дітьми отримала як сирота від міста квартиру на вулиці Героїчній 29 за рік до вторгнення. Снаряд зніс пів будинку. Вона зібрала всі документи на заявку на нове житло.

«Сказали, що будинок знесли повністю, і місце викуплено під будівництво якимось приватним закупником. Сказали, що оскільки я отримувала квартиру від міста, мені нічого не перепаде», — розповіла вона російському виданню Медиазона.


Ті, кому вдалося таки отримати квартиру, зіштовхуються з проблемами з комунікаціями, газом, опаленням. Наприклад, у ЖК «Невский», який відвідував Путін, якось прорвало каналізацію й вода стояла у підвалі кілька місяців, іншим разом вітер зірвав покрівлю. Як і ЖК «Изумрудный», його розташовано на околиці, де немає інфраструктури, навіть магазинів.

«Їдуть з боку Таганрога або Ростова фури, і на фурі везуть одну кімнату, вже зроблену, — анонімно розповідає депутат міськради. — Квадрат такий, і в ньому отвір для вікна. І так по одній кімнаті цілий будинок у розібраному вигляді: одну на іншу поставили, скріпили, потім стики замазали — раз, два, і все».

Фото, зроблені російським будівельником Михаїлом

Росіянин Михаїл, який приїхав із Новосибірська підробити на будівництві, отримував 20 євро на день. Жив в аварійному приміщенні разом з іншими шістьма-сімома людьми, мився у кімнаті, гріючи воду на печі.

«Я в шоці звідти повернувся, з моральним порясінням від побаченого, — розповів він. — Досвід був травматичним, зокрема, й тому, що місто перетворилося у понівечені руїни з зяючими недоломками обгорілих будинків, а містяни, що залишилися, розповідали про страшні втрати і ціну “звільнення”… про яке, як я підозрюю, вони не просили».

Великі гроші

У Маріуполі станом на кінець минулого року знесли 465 багатоповерхівок, за даними ексрадника мера Маріуполя Петра Андрющенка. Російське підприємство «Единый заказчик в сфере строительства», який курує все будівництво у місті, тоді ж повідомляло про знесення 321 будинку з 407 запланованих.

Нових будинків, у яких мали роздавати компенсаційне житло, побудували 60. Заявки на нове житло подали 13 тисяч маріупольців, із них отримали — трохи менш як 2,5 тисячі, удвічі більшій кількості відмовили. Мешканці кажуть, що це мізерна частка тих, хто втратив дах внаслідок російських обстрілів.

Замість житла також пропонують грошову компенсацію: 350 євро за квадратний метр. Придбати квартиру за ці гроші нереально.

Двокімнатна у новобудовах, які зводять у Маріуполі росіяни, коштує 20-70 тисяч євро, пише російський The Insider.

Для маріупольців та інших жителів окупованих регіонів запровадили пільгову іпотеку під 2%. Але місцеві не можуть отримати цей кредит, як розповідає місцева рієлторка Наталія Мірошниченко, — та сама, що з’являється у скандальному ролику про те, чи вигідно вкладатися у «заброшку». Більшість не має ані грошей, ані роботи.

Квартира з пропагандистського ролику, яку виставили на продаж після того, як звідти виїхали господарі

Двокімнатну в одній із найкращих локацій — новобудові, яку звели замість історичного «Будинку з годинником», — можна купити за 86 тисяч євро. Це житло збудувала фірма «РКС-Новороссия», заснована російським державним Роскапстроєм. «Маріуполь зараз справді грошове місце», — заявляв директор фірми, чистий прибуток якої лише за перший рік великої війни склав 1,69 мільйона євро. Вартість активів «Единого заказчика» у 2022 році зросла на 182%.

Росіяни купляють житло

Зате охоче купляють житло у Маріуполі росіяни. Попит величезний і перевищує пропозицію, стверджує місцева рієлторка Тетяна Малеван. «Охочі здебільшого — ближня “ДНР”, Макіївка, Луганськ, Донецьк, — і закінчуючи Сибіром. Сибіряки також придивляються до нашого морського бризу. Маріуполь розвивається просто на очах», — каже вона.

До листопада 2023-го в Маріуполі було викуплено 80-100% квартир у новобудовах, які мали здавати в експлуатацію у 2024-му. У середньому по Росії цей показник становить 49%.

«Ми з родиною почали шукати житло в Маріуполі, бо хочемо жити біля моря у місці з хорошою екологією. Також у Маріуполі дешева нерухомість, — цитувало видання «Бумага» одну росіянку. — Я вважаю це хорошим капіталовкладенням. Не маю побоювань, що (дім) може постраждати від воєнних дій. Найстрашніше, що там могло трапитися, вже трапилося».

«Нічийне» житло

Житло тих, хто виїхав із Маріуполя, оголошують нічийним («бесхозным») майном. Новая-Европа нарахувала 13,3 тисячі таких будинків і квартир на окупованих Росією територіях. Дивним чином майже 80% такого «нічийного» житла розташовано у найпривабливіших районах міст — найбільше у Маріуполі, 6,5 тисячі об’єктів.

Замок зламують, на двері вішають оголошення, і якщо господарі протягом 30 днів не можуть приїхати на місце з документами на житло, окупаційні адміністрації забирають його собі. Якщо господарі — «вороги», тобто робили антиросійські заяви або виїхали в неокуповану Україну, вже не кажучи про солдатів ЗСУ, — житло визнається нічийним автоматично.

Щоб зберегти права на житло, потрібно також оплачувати комуналку та зареєструвати у російському реєстрі. Останнє можна зробити лише маючи російський паспорт.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button