Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 54 днів. За цей час ми опублікували 24467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/lomako.oleksandr

З початком навчального року батьки школярів почали знову скаржитися до Служби освітнього омбудсмена через те, що школи примушують носити шкільну форму або певну форму одягу на кшталт «білий верх, чорний низ», повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

У деяких школах влаштовують «рейди» просто під час занять. Буває, що дітей не пускають на уроки, відсторонюють від занять, або ж відправляють додому перевдягатися. Такий примус у Службі омбудсмена називають ціькуванням.

«Щоранку в холі чергові вчителі суворо перевіряли в учнів наявність усіх елементів форми, і навіть якщо якогось її елементу не вистачало — писали зауваження у щоденник або публічно сварили. Іноді генеральні перевірки влаштовувала сама директорка під час уроків. За словами заявниці, директорка ходила по кабінетах, вимагала від “порушників” підвестися та публічно їх принижувала», — наводить приклад сайт омбудсмена.

Омбудсмен закликав вчителів та адміністрації припинити «ці непотрібні та незаконні речі». Заборона відвідувати школу через одяг порушує право учня на освіту.


«Ані статут, ані положення про шкільну форму не мають вищої сили, ніж закон. Жодним нормативним документом не передбачено обов’язкове носіння шкільної форми, — наголошує омбудсмен. — Положення про обов’язкову шкільну форму, яка є у деяких школах, — незаконний документ, який не має юридичної сили».

Про випадки примусу носити шкільну форму чи інший обов’язковий одяг, — зокрема, й вимогу до дівчат вдягати лише спідниці, — можна повідомити скаргою.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button