Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 55 днів. За цей час ми опублікували 24477 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Жанна Ярославська, науковиця відділу тропічних та субтропічних рослин.
Фото: Вероніка Масенко, facebook.com/nbg.kiev.ua

Ботанічний сад імені Гришка в Києві може втратити значну частину колекції рослин із похолоданням на тлі проблем в енергосистемі, йдеться у матеріалі британської The Guardian.

Заснований у 1935 році ботсад є найбільшим в Україні й одним із найбільших у Європі. Тут ростуть приблизно 13 тисяч видів дерев, квітів та інших рослин із усього світу.

Микола Гришко на виставці квітів, 1950 рік. Фото: facebook.com/nbg.kiev.ua

Науковиця Жанна Ярославська показує журналістам теплицю з тропічними рослинами, де має підтримуватися температура щонаменше 10 градусів. Тут встановили дров’яну пічку, яку запалюють під час вимкнень електроенергії. Взимку дрова підкидають цілодобово. «Це доволі неандертальське устаткування», — коментує Ярославська.

Російські обстріли завдали серйозної шкоди енергетичній інфраструктурі. До того ж, тарифи на електрику зросли вдвічі, що катастрофічно для ботсаду з його вкрай обмеженим бюджетом. Зарплати працівників довелося урізати. Інженерка Ірина Юдакова розповідає, що отримує вісім тисяч гривень на місяць. Минулої зими сад вижив завдяки 65 тисячам євро пожертв, що дозволило закупити 242 тонни дров. Дрова рубали волонтери.

«За найгіршого сценарію ми втратимо велику частину нашої колекції», — розповідає Роман Іванніков, голова відділу субтропічних рослин.

Rhododendron indicum “Max Schäeme” Рослини цього сорту було завезено у 1946 році з Дрездена, за репарацією. Фото: facebook.com/nbg.kiev.ua

Зараз ботанічний сад потребує додаткових генераторів. Найвразливіша — теплиця з орхідеями із рідкісними зразками, такими як Doritis pulcherrima, що походить від квітки, яка побувала у космосі в 1986 році. Минулої зими температуру 20-22 градуси підтримували завдяки трьох тепловим насосам Samsung, однак у разі затяжного відключення електрики запасного варіанту немає.

Ботсад сам свого часу допомагав іноземним колегам. Так, у 2014 році 45 орхідей передали у В’єтнам, де було знищено природний ареал їхньої популяції, щоб звільнити місце для плантацій бананових і кавових дерев.

Юдакова доглядає за рододендронами та азаліями. У лютому одна з її улюблених рослин, виведена у Німеччині у 1930-х, втратила майже все своє листя через холод внаслідок тривалого відключення. Молодші та менші рослини переносять негаразди краще.


Часом уламки збитих ракет і дронів розбивають скло теплиць і навіть пошкоджують стовбури дерев.

Серед працівників ботсаду Гришка є переселенці. Так, колекцією дерев бонсай опікуються батько і донька з Маріуполя. До робіт долучаються близько тисячі добровольців.

Працівники зазначають, що хотіли би багато чого покращити у ботсаду, наприклад, замінити стару, збудовану 1976 року, будівлю з видами бомелієвих на сучасне енергоефективне приміщення, однак зараз про це не йдеться. Зокрема й тому, що немає гарантії, що нову будівлю не буде зруйновано російськими обстрілами. Наразі головне завдання — аби взимку вижили чотири тисячі видів тропічних і субтропічних тепличних рослин.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button