Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

12 вересня у Києві, у Музеї води, відбулась презентація дослідження «Інтегрована Візія Річки Дніпро» та відкриття виставки. Досліджуючи найбільший водний ресурс України — Дніпро, українська урбаністична коаліція Ro3kvit разом з експертами Greenpeace створили Інтегровану Візію річки Дніпро. Цей звіт є збіркою досліджень Дніпра у різних аспектах: від географії та історії до ролі у сучасному соціально-культурному житті країни.

Команда дослідників розробила ідеї та сценарії, що мають на меті підсилити та надихнути експертів для обговорення майбутніх можливостей для річки Дніпро. Тематична виставка присвячена поглибленому аналізу стану Дніпра та його басейну, майбутнім сценаріям розвитку та інтегрованому підходу до використання екологічного й економічного потенціалу річки.

«Дніпро — це артерія, яка живить українську воду, землю і ціле суспільство. Наш проєкт прагне не лише показати нерозкритий потенціал річки, а й розпочати діалог про те, як боротися з руйнівними діями та наслідками, і зрозуміти, що це означає для майбутнього річки. Наші напрацювання можуть бути основою для нових сенсів та стати підґрунтям для великої роботи з відновлення та розвитку Дніпра», — зазначає Фулко Трефферс, керівник проєкту “Інтегрована візія річки Дніпро” та засновник Урбаністичної коаліції Ro3kvit.

Проєкт Інтегрованої Візії річки Дніпро передбачає багатошаровий підхід до аналізу та розв’язання проблем, що включає фізичну та політичну географію, екологію, водопостачання, сільське господарство, промисловість, енергетику, транспорт та культуру. Він враховує різні масштаби, від загальнонаціонального до локального, і спрямований на виявлення як позитивних, так і негативних наслідків різних дій та сценаріїв. 

«Дніпро — це набагато більше, ніж здається на перший погляд. Ця річка з’єднує не лише міста, унікальну природу та важливі галузі промисловості вздовж води. Дніпро — це також зв’язок між різними темами, надзвичайно важливими для майбутнього України та Європи. Це зв’язок між старими проблемами та їх новими рішеннями, між централізованим минулим та екологічним, децентралізованим майбутнім. Через наше дослідження ми хочемо розпочати дискусію про майбутнє Дніпра та його величезного річкового басейну. Тому що немає кращого часу, щоб почати планувати майбутнє, ніж зараз», — поділився Хрісто  Панчев,  координатор проєкту з Greenpeace.

У дослідженні зокрема виокремлено три можливі сценарії:

— Повернення до 2021 року: Відновлення річки до стану 2021 року шляхом реконструкції зруйнованих мостів і дамб. Цей сценарій включає екологічні ініціативи, створення доступних набережних, збереження культурної спадщини та покращення якості води за допомогою сучасних технологій очищення.

— Перепроєктування пошкоджених потоків: Цей сценарій передбачає реалізацію екологічно сталих рішень в місцях, де структури та потоки постраждали або застаріли. Цей підхід враховує різноманітні потреби та результати залежно від умов річки.

— Повернення до природи: Відновлення природного річища річки шляхом відмови від водосховищ і гідроелектростанцій. Цей сценарій сприяє розвитку флори й фауни, створенню нових природних парків і охоронних зон, зміцненню культурної ідентичності та зменшенню промислового і побутового забруднення.

Наразі команди Greenpeace та Ro3kvit розглядають Сценарій 2 як найбільш перспективний для майбутнього України та річки Дніпро.

Знищення окупантами Каховської дамби стало потужним імпульсом для початку цього проєкту, адже наслідки цієї катастрофи мали значний вплив на гуманітарну, культурну, економічну та екологічну ситуацію. Розробка інтегрованих рішень, які б поєднували різні соціальні, культурні, природні та економічні аспекти, дозволить створити збалансовані та інклюзивні стратегії для сталого розвитку річки Дніпро та забезпечити її збереження для майбутніх поколінь.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button