Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 57 днів. За цей час ми опублікували 24497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото : goldfishnet

Вирлиця — озеро у південно-східній частині Дарницького району міста Києва. Воно довгі роки знаходилося у центрі скандалу з забудовником і нарешті у цій справі поставлено крапку.
Після багаторічної боротьби, апеляційний суд скасував незаконне рішення Київради про передачу землі біля озера забудовникам, повернувши її у комунальну власність.

Офіс генерального прокурора у співпраці з Київським еколого-культурним центром домігся позитивного рішення.

Позовні вимоги були обґрунтовані тим, що спірна земельна ділянка належить до земель водного фонду та прибережної захисної смуги й не може бути забудована. На початку 2023 року Господарський суд Києва відхилив позов прокуратури, але апеляційний суд повністю погодився з аргументами прокурора.

фото : І. Парнікози

Земля, що була відведена під будівництво торгово-розважального комплексу, мала статус рекреаційної зони, і її забудова порушувала природоохоронне та водне законодавство.

Боротьба за ділянку справді тривала роками. Вона була незаконно передана забудовникам ще у 2005 році для комерційного використання. У 2012 році забудовник почав засипати водойму піском, що спричинило конфлікт з громадою. А ще призвело до значної загрози представникам живої природи, яка тут оселилися. Так на берегах озера постійно мешкають птахи, такі як мартин звичайний, а також зустрічаються бобри, ондатри та їжаки. Це озеро також є важливим місцем для міграції водоплавних птахів, зокрема качок та куликів.

Фото: Ігор Червоненко

Прокуратура вперше звернулася до суду у 2016 році, щоб повернути землю місту, аргументуючи це тим, що ділянка належить до земель водного фонду і не може бути забудована.
Не дивлячись на протистояння громади та влади, Мер Києва Віталій Кличко заявляв, що йому сподобався проєкт благоустрою від забудовника, який той представив на обговорення у 2021 році на форумі розвитку суспільства.

Фото: bigkyiv.com.ua

Проєкт від «Мрія-Інвест», яка володіла ділянкою, передбачав будівництво пішохідної набережної з велодоріжками, спортивні майданчики, культурно-розважальний центр з кінотеатром, художніми галереями та ресторанами.

Фото: bigkyiv.com.ua

Представники забудовника зазначали, що в Дарницькому районі дійсно не вистачає цивілізованих місць для відпочинку. Громадськість з ними не погоджувалася.

Питання повернення ділянки в комунальну власність стало особливо актуальним у 2022-2023 роках, коли громада активно вимагала створення на її місці ландшафтного заказника площею 98 гектарів. Як зазначав КЕКЦ, це можна було вирішити ще минулого року, але представники Земельної комісії Київради завадили цьому.

Нарешті суд закінчив це протистояння та озеро повернуть громаді. Про дику природу озера можна прочитати тут.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button