Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 57 днів. За цей час ми опублікували 24495 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Cambridge News

Селище Грейт-Стаутон у Кембриджширі (Англія) отримало нову природоохоронну пам’ятку національного значення. Під час археологічних досліджень, пов’язаних із будівництвом сонячної електростанції тут виявили залишки римського поселення.

Знайдено старовинне місто займає площу 31 гектар та включає рови, ями, стовпові отвори та гравійні дороги, що свідчать про його добре організовану урбаністичну структуру, повідомляє The Guardian

Невеликі римські міста почали з’являтися у Британії в середині першого століття нашої ери, і сьогодні їх відомо близько 140. Більшість з них розташовані в центральній та південній Англії. Грейт-Стаутон тепер додано до цього списку завдяки археологічним дослідженням.

Перші ознаки поселення поблизу Грейт-Стаутона виявили ще у 2009 році, а повністю його наявність підтвердили у 2019 році за допомогою аерофотозйомки та геофізичних досліджень.

Серед знайдених артефактів – кераміка, кістки тварин, скло, предмети з мідного сплаву, залізні предмети, монети та мушлі. Також є свідчення, що на цьому місці могли знаходитися гончарні печі та кузні. Археологічні знахідки демонструють, що місто було розташоване навколо центральної відкритої площі з мережею доріг та організованими прямокутними огородженими ділянками.

Девелопер сонячної електростанції, компанія Brockwell Storage & Solar, розуміючи історичну значущість знахідок, внесла зміни до своїх планів і подала заявку на охоронний статус для цієї території. Департамент культури, медіа та спорту надав цей статус на основі рекомендацій виконавчого органу «Історична Англія» (Historic England).

Фото : AOC Archaeology

Дункан Вілсон, виконавчий директор Historic England, зазначив, що знайдене римське місто було дуже важливим. Масштаб і різноманітність археологічних знахідок дають цінну інформацію про життя римлян на сході Англії: коли вони оселилися на цій території, як вони жили і працювали, а також чому залишили це місце.

Для збереження пам’ятки, на території більше не планується будівництво енергетичного об’єкта, а земля буде використана під пасовища.

Організація Historic England та рада графства Кембриджшир активно доглядають за пам’яткою.

Читайте також: У місті Лідс, Англія, відкрився після реставрації старовинний кінотеатр.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button