Правила ефективного дизайну інтерʼєру маленького житла та модульних будинків

Своїм досвідом та рекомендаціями на тему ефективного дизайну маленьких приміщень поділилася Вікторія Карєва, співзасновниця студії дизайну інтер’єрів Between the walls.

Дата публікації: 25.9.2024 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 62 днів. За цей час ми опублікували 24535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Вікторія Карєва

Співзасновниця дизайн-студії Between the walls

В умовах урбанізації та зростаючої щільності населення в містах оптимізація житлових площ стає необхідністю. Маленькі простори, а також мобільне та доступне модульне житло як його різновид, стають глобальним трендом. Вони пропонують багатофункціональні рішення, які відповідають вимогам та викликам сучасного життя.

Модульний будинок

Своїм досвідом та рекомендаціями на тему ефективного дизайну маленьких приміщень поділилася Вікторія Карєва, співзасновниця студії дизайну інтер’єрів Between the walls. Далі — про ефективний підхід до дизайну маленьких просторів, інтеграцію емоційного досвіду в модульне житло та проєкти, які демонструють, як поєднати функціональність з естетикою і комфортом.

Ефективний підхід до дизайну маленьких просторів

В умовах обмеженого простору, оптимізація дизайну стає вирішальним фактором для створення комфортного та функціонального житла. Я переконана, що маленькі квартири потребують особливого підходу, щоб кожен квадратний метр використовувався максимально ефективно. Тому за роки роботи я віднайшла кілька ключових порад, які допоможуть перетворити обмежений простір квартири на зручний і стильний дім.

  1. Надавайте перевагу багатофункціональності. Варто, щоб кожен елемент меблів мав декілька функцій. Це можуть бути складні ліжка, сантехніка, перегородки між зонами будинку чи меблі, які містять у собі додатковий простір для зберігання речей.
  1. Використання світлих кольорів допомагає візуально збільшити простір. Світлі меблі, шпалери та поверхні створюють відчуття гармонії і єдиного простору. Також важливо дотримуватися однієї палітри кольорів та текстур для досягнення максимального ефекту.
  1. Не нехтуйте рефлективними поверхнями. Поверхні, що відображають та пропускають світло також сприяють візуальному розширенню простору. Дзеркала на стінах чи навіть на відкосах вікон можуть допомогти в умовах мінімального освітлення. Також можу порекомендувати користуватись доступними сервісами, які допомагають визначити години сонячного світла в приміщенні для планування розташування меблів відповідно до природного освітлення.
  1. Комбінація різних видів освітлення дозволяє створити затишок і комфорт. Наприклад, стельове освітлення підходить для активної фази дня, а середні варіанти освітлення можуть використовуватися для створення об’єму або декоративних ефектів, під які комфортно читати книгу чи відпочивати.
  1. Мінімізуйте кількість стін, щоб уникнути забирання корисної площі. Зонування простору можна здійснювати без стін, використовуючи меблі або перегородки. Проте таке перепланування важливо робити відповідно до правил, розрахунків та потреб мешканців та у відповідь на конкретний запит. Для маленьких приміщень також радимо користуватися принципом побудови простору без коридору — коли ви відразу потрапляєте в зону для відпочинку.
  1. Використовуйте легкі меблі. Це меблі, які фактично не стоять на підлозі. Завдяки їх тоненьким ніжкам візуально здається, ніби вони левітують над підлогою, що дозволяє візуально розширити простір. Вони також сприяють кращій циркуляції повітря в кімнаті.
  1. Дотримуйтесь балансу між принципами “Less is more” та “Less is bore”. Мінімалізм — популярний тренд, але важливо дотримуватися балансу, адже надмірний мінімалізм може виглядати нудно. У кожному приміщенні має бути індивідуальність, виражена через предмети — фотографії з дитинства, улюблені колірні гами, цікаві поєднання текстур, картини чи вироби ручної роботи.

У маленьких приміщеннях, переважно, функціональність диктує форму. Та інколи такі простори перестають бути цікавими й людяними. Варто не забувати, що дизайн – про орієнтування на людину, людиноцентричність. Він має містити речі, які дають вам силу, наділяють енергією, дозволяють виділятися та мають історію, яку можна розповісти гостям. Щоб досягти цього, потрібно орієнтуватись на підхід створення емоційно просторового досвіду.

Створення емоційно просторового
досвіду в маленьких приміщеннях

Не варто думати, що у маленьке приміщення важко інтегрувати емоційний досвід. Насправді будь-який простір може стати емоційно наповненим, якщо правильно зрозуміти власні потреби, запити та очікування.

Для цього я рекомендую звернути увагу на проєкти дизайну, які викликають у вас емоційний відгук, і проаналізувати, що саме вас приваблює в цих рішеннях. Так ви зрозумієте, що саме вам подобається: можливо, ви прихильник вінтажних речей, а може — чогось зовсім сучасного. Для когось емоційний відгук можуть створювати особливі предмети — старовинне дзеркало, що дісталося від бабусі, сувеніри з подорожей, або ж речі, зроблені власноруч. Найважливіше, щоб ці предмети були присутні у вашому інтер’єрі, адже вони наповнюють простір змістом і емоціями, роблячи його затишним саме для вас.

Емоційний простір можна також створити за допомогою елементів мистецтва. Ми в команді постійно прагнемо інтегрувати роботи сучасних художників у проєкти, і це завжди виходить унікально — клієнт бачить роботу митця і йому відгукується. Наприклад, для одного з наших проєктів ми обрали роботи українських художників, зокрема, Антона Саєнка. 

Окрім цього, варто звернути увагу і на прикладне мистецтво: вишуканий посуд, дизайнерський килим, світильник з галереї або будь-який інший предмет, який відгукується вам на емоційному рівні. Важливо прислухатися до свого внутрішнього запиту, адже саме він допоможе створити дійсно затишний простір.

Як використовувати принципи
оптимізації простору для модульного житла?

Модульні будинки як різновид маленького житла набуває особливої актуальності в контексті українського сьогодення. Ми в команді усвідомлюємо важливість створення подібних швидких та комфортних рішень для тих, хто найбільше цього потребує. Це спонукало нас вийти за межі звичного і взятися за новий для нас проєкт — модульний будинок для внутрішньо переміщених осіб, розміром всього 22 м².

У цьому проєкті ми вирішили втілити ті ж принципи оптимізації простору, які радимо застосовувати до маленьких житлових просторів. Попри мінімальну площу приміщення, наш підхід полягав у створенні мультифункціонального інтер’єру з зонами для роботи, відпочинку, приготування їжі та сну.

Для ефективного використання простору ми застосували принцип інтегрування однієї суцільної меблевої конструкції, яка включає в себе місця для зберігання речей, місце для прання, кухню та ліжко, яка трансформується у місце відпочинку з розкладними кріслами. 

Окрім цього, ми також приділили увагу природному освітленню: розташування будинку і панорамні вікна по всьому його периметру дають змогу спостерігати як сходить сонце і весь його шлях до заходу. Таким чином, природне світло якомога довше знаходиться в приміщенні. 

Модульне житло – це такий самий простір для життя, як і інші. Воно є важливим рішенням у часи, коли багато людей втрачають домівки, адже забезпечує швидкість і комфорт. Нещодавно я поділилася своїм досвідом на проєкті про переосмислення модульного житла EDU 3.0, і це переконало мене, що лише спільними зусиллями ми можемо створити дійсно якісні та ефективні рішення для тих, хто цього найбільше потребує. Тому я хотіла б закликати дизайнерів не боятися експериментувати з різними форматами житла та долучатися до розробки подібних актуальних рішень. 

Наостанок, хотіла б наголосити на необхідності відмовитися від кліше про те, що власне житло обов’язково має бути великим. Варто підходити до цього питання раціонально, орієнтуючись на реальні потреби та можливості сучасного світу, де доступно безліч сервісів. Маленький простір — це також дім, який заслуговує на увагу, турботу та продумані деталі. Не бійтеся нових ідей і нестандартних рішень, адже саме вони можуть зробити великий внесок у покращення якості життя тих, хто цього найбільше потребує.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]