Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 62 днів. За цей час ми опублікували 24530 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Jeswin Thomas / Unsplash

В Україні запускають реформу старшої школи: освіта стає профільною, а 10-12 класи відокремлять, зокрема й фізично, від решти закладів.

Від 2027 року десятикласники зможуть обирати між двома напрямами навчання — академічним і професійним, повідомляє Міністерство освіти і науки.

Академічний напрям готує до вступу до закладів вищої освіти. Навчання відбуватиметься в окремих ліцеях. Академічні ліцеї будуть великими (щойнаменше 100 учнів на паралелі) та відокремленими від шкіл. Якщо такий ліцей буде розташовано далеко, учнів розвозитимуть на шкільних автобусах (до 30 км) або селитимуть у пансіонат (30 км і далі). У пансіонаті учні житимуть у навчальні дні, а на вихідні їхатимуть додому.

Відповідно, в одних школах залишаться 1-9 класи, а в інших організують лише навчання старшокласників.

Підлітки матимуть вибір профілів навчання, що базуються на кластерах: STEM, мовно-літературний, суспільно-гуманітарний.

Також зможуть самостійно обирати додаткові предмети, що необов’язково пов’язані з профілем. Наприклад, учень із фізичного зможе вивчати музику та мистецтво, а учень з філологічного —  фізику, пояснює віцепрем’єр Михайло Федоров. З кожним роком кількість годин на вибіркові предмети зростатиме — зі 140 годин на рік у 10-му класі до 420 годин у 12-му.

Водночас школярі продовжать вивчати базові предмети, зокрема українську мову, математику, англійську, історію тощо. Ідея реформи «Профільна» полягає у гнучкості вибору додаткових дисциплін та окремих курсів.


Обираючи професійний напрям, школярі швидше виходитимуть на ринок праці, вважають у МОН. Під час навчання в профтеху студенти практично опановуватимуть професію, а також вивчатимуть предмети, які безпосередньо пов’язані з майбутнім фахом.

91% старшокласників і 83% студентів професійних закладів хочуть самі обирати частину предметів для вивчення, свідчить соціологічне опитування від КМІС.

У 2025 році реформа стартує у 30 пілотних ліцеях, далі масштабуватимуть на інші заклади освіти. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button