Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 64 днів. За цей час ми опублікували 24546 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Traxer / Unsplash

У березні цього року близько 6,7% від загального споживання електроенергії Україною припадало на майнерів криптовалют, порахували аналітики OSINT-агенції Molfar.

  • Для дослідження брали відкриті дані з майнингових пулів із липня 2023 року до червня 2024-го. Для розрахунків виходили з того, що 50% унікальних відвідувачів з України на сайти майнинг-пулів займаються майнінгом. Водночас порахували і два інші сценарії: якщо активних майнерів 10% і 100%. Обрали найпопулярнішу криптовалюту, Bitcoin. Точних даних про кількість майнерів в Україні немає, більшість із них не користується майнінговими пулами та підключається до мережі безпосередньо.

Споживання майнерів досягло піка у березні — 1013 МВт-год (тобто понад 1 ГВт). За сценарію 100% ця цифра збільшується до 2026 МВт/год. Саме наприкінці березня Росія здійснила одну з наймасовіших атак на енергосистему.

У квітні споживання майнерів знизилося до 616 МВт-год, у травні — до 487 МВт-год, у червні — до 377 мВт-год.

Для порівняння, сталеливарний завод може споживати 200-1000 МВт-год, залежно від обсягів виробництва. Загальне споживання України у 2023 році, за даними Укренерго, становило близько 15 ГВт-год.

За підрахунками Molfar, у квітні року, за 50% активності майнерів, обсяг спожитої ними електроенергії був еквівалентний потребам 770 лікарень, живленню понад 4 мільйонів вуличних ліхтарів, роботі понад 600 тисяч кондиціонерів.


Щоб добути один Bitcoin, потрібно приблизно 110 МВт-год. В Україні вартість цієї електрики становить 11,5 тисячі доларів (за тарифом для населення). На ринку один біткоїн коштує 58 тисяч доларів.

Джерела електроенергії для майнингу часом бувають несподіваними. Наприклад, у вересні 2022 року поліція викрила підпільну майнинг-ферму на потужностях Укрзалізниці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button