Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 68 днів. За цей час ми опублікували 24504 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ці дні мешканці столиці можуть спостерігати погіршення якості повітря та пилову бурю, яка накрила кілька регіонів України.

Синоптики Укргідрометцентру пояснюють це потоками повітря з Каспійської низовини, які принесли пил та пісок нам.

Запиленість особливо відчутна у Полтавській, Дніпропетровській, Харківській та інших східних областях.

Пил потрапляє в Україну хвилями, і ситуація з покращенням видимості очікується ближче до вихідних, коли зміниться напрям вітру.

Місцева сухість землі також додає пилові частинки, що підсилює загальну ситуацію. Пилові частинки розповсюджуються через верхні шари атмосфери, переміщуючись з Казахстану та Узбекистану.

Також ситуація ускладнюється лісовими пожежами на території Росії, і вся ця суміш продуктів горіння також рухається у сторону Київщини.

Проте варто зазначити, що це не унікальне явище для Київщини. Масштабна пилова буря, також з Каспійського регіону, накривала Україну влітку 2021 року і це явище навіть мало власне ім’я — Астраханський суховій.

А майже пів року тому, місто страждало через пилову бурю з Сахари, яку принесло із середземноморського регіону.

фото : суспільне

Ще тоді екологи бил на сполох через цю ситуацію. А науковці з Copernicus (CAMS) говорили про те, що вже бачать певну тенденцію і спостерігають збільшення частоти та інтенсивності пилових шлейфів з Сахари, які досягають Європи. Зокрема це може бути пов’язано зі змінами в атмосферній циркуляції.

Згідно з дослідженням, за останні роки пил з Африки переміщувався до Європи багато разів: тричі взимку та кілька разів навесні. Іспанські науковці показали, що з 2005 по 2019 роки частота таких епізодів подвоїлася, а у 2020-2022 роках кількість та тривалість бурь ще зросла.

фото з супутника

Еколог Олег Листопад попереджає, що пилові бурі стануть частими гостями в Україну через знищення лісових посадок під час війни.

Основна причина – пересихання ґрунту та відсутність рослинного покриву, який раніше підтримували лісосмуги. Зараз, через військові дії, лісосмуги більше не виконують захисну функцію.

Для запобігання пиловим бурям необхідно працювати над збереженням вологи в ґрунті та запобіганням опустелюванню.

На міжнародному рівні вирішенням може бути участь у програмах із засадження лісів. У разі збільшення частоти бур в Україні, можливо, доведеться застосовувати спеціальні захисні конструкції для будинків, подібно до країн, де бурі є частим явищем.

Також є стандартні рекомендації, що треба робити під час пилових бурь: пити більше води та проводити вологе прибирання вдома.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button