Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 74 днів. За цей час ми опублікували 24549 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
візуалізація проєкту фото : whitemad.pl

Проєкт Кварталу Dworcowa є новою задачею студії Konior Studio, і пов’язаний з масштабною реновацією частини міста.

На вулиці Dworcowa буде модернізовано та відновлено низку кам’яниць другої половини 19-го століття. Занедбані та частково покинуті будівлі отримають нове життя, а їхні інтер’єри будуть адаптовані для розміщення готелів та офісів, зокрема брендів корпорації Marriott.

фото : whitemad

Інвестиція в Квартал Dworcowa пожвавить район, який до недавнього часу був занедбаним. Багато будівель також проходять реконструкцію. Відновлення старого залізничного вокзалу вже повернуло йому колишню славу, зокрема відновлені фасади у стилі віденського модерну.

вокзал на початку ХХ сторіччя фото : clusteroffices
візуалізація проєкту відновлення вокзалу фото : clusteroffices

Роботами буде займатися компанія Epione. Між 2015 і 2023 роками девелопер придбав 11 кам’яниць, побудованих у 1870-х роках, які раніше використовувалися залізничною дирекцією, але з часом втратили своє значення через хаотичні перебудови.

стан Dworcowa зараз. фото : whitemad

У 2024 році планується початок реставраційних робіт під керівництвом архітектора Томаша Коніора, відомого своїм проєктом NOSPR у Катовіце.

NOSPR (National Polish Radio Symphony Orchestra)

Томаш Каніора зазначає, що інвестор спочатку працював з іншими архітекторами, але потім прийняли рішення співпрацювати з новою командою, яка змогла запропонувати комплексний підхід, враховуючи потреби майбутніх користувачів і міста. Для успішної реалізації проєкт були залучені експерти в галузі охорони спадщини, пожежної безпеки, біоінженерії та комерціалізації.

Проєкт передбачає створення багатофункціонального комплексу на основі історичних будівель. Під час робіт особливу увагу приділяють збереженню автентичних архітектурних елементів, таких як кам’яні прикраси, ковальські вироби та дерев’яні двері.

візуалізація проєкту architekturaibiznes

Команда шукала оригінальні креслення та фотографії в музеях, архівах та у приватних осіб. Завдяки цьому вдалося знайти історичні матеріали, які допоможуть відновити архітектурні елементи, втрачені з часом.

Фото квартиалу кінця ХІХ сторіччя

Основним викликом було узгодження інтересів різних сторін: інвестора, користувачів, мешканців і влади. Не менш складним завданням стало поєднання нових функцій з історичним контекстом будівель і інтеграція підземного паркінгу.

За новим баченням Перші поверхи будівель будуть інтегровані в міський простір, з великими вітринами, що залучатимуть перехожих, та зонами для кафе, магазинів і готелів.

візуалізація проєкту architekturaibiznes

Ревіталізація виходить за межі збереження культурної спадщини. Йдеться не лише про відновлення історичного вигляду, але й про повернення життя до занедбаних, але привабливих місць. Відновлення існуючої забудови є більш екологічним підходом, ніж нове будівництво, і допомагає відновити зв’язок міста з його минулим, адаптуючи його до сучасних потреб.

Нагадуємо, що в іншому місті Польщі, Вроцлаві стартує міська програма з реновації 100 історичних будівель.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button