Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 76 днів. За цей час ми опублікували 24578 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Цвітіння груші у вересні. Фото: Михайло Бобир

У вересні та жовтні в Україні триває аномальне цвітіння плодових дерев: груш, яблунь, вишень, слив. Також вдруге розквітли каштани.

Фахівці кажуть, що повторне цвітіння восени пов’язане з екстремальною спекою, яка спостерігалася в Європі цього літа, та посухою, що, зокрема, деякий час трималася в Києві.

«Коли рослина переживає такий стрес, то вона губиться та починає реагувати активізацією фізіологічних процесів», — пояснює ТСН.ua Микола Шумик, заступник директора Ботсаду Гришка.

«Також таке стається, коли рослини відчувають свою загибель — вони починають цвісти. Це їхня максимальна реакція на стрес, і при цьому рослина хоче плодоносити — цвіте і дає насіння. Все це її виснажує, бо ж плодів від цього цвітіння не буде, — додає він. — Наприклад, гіркокаштан, коли знаходиться на межі своєї загибелі, то дуже часто викидає суцвіття восени».

Стрес можуть викликати зміни середовища, спричинені людиною: забруднення ґрунту, спека, токсичні гази у повітрі.


Повторне цвітіння трапляється, зокрема, з інтродукованими рослинами — завезеними з інших країн.

«Причина проста — це не їхній природній ареал. Навіть звичайний гіркокаштан, який вважається символом Києва, був 300 років назад завезений до нас з Середземномор’я. Це теж інтродукована рослина, яка отримала стрес при перевезені та переміщенні у нові умови», — зазначає Шумик.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button