Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 79 днів. За цей час ми опублікували 24603 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Іван Чернічкін

Десятого жовтня, Верховний Суд став на сторону архітектора Миколи Левчука, автора проєкту «Квіти України». Архітектор виграв справу про авторські права. Було скасовано всі попередні рішення судів нижчих інстанцій та справа передана на новий розгляд.

Нагадуємо, що будівля «Квіти України» в Києві опинилася в полі уваги громадськості через плани з реконструкції, які могли б змінити її оригінальний вигляд. Активісти та архітектори виступили проти. У 2021 році суд призупинив будівельні роботи, і після цього почались тривалі судові позови.

Влітку розпочалось перше слухання за позовом, про порушення авторського права під час демонтажу будівлі. На ньому судді вирішили передати справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

Проте позитивне рішення суду має нюанси, оскільки верховний Суд не дав відповіді на ключові питання, що турбували архітекторів і фахівців галузі:

  • Чи виникають авторські права на саму будівлю, чи тільки на креслення
  • Якщо архітектор працював на роботодавця, чи належать права на проєкти та ідеї саме йому
  • Чи захищаються українським законодавством архітектурні об’єкти, створені під час УРСР

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button