Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 83 днів. За цей час ми опублікували 24636 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Київхліб

Із шести автономних крамниць «Київхлібу» у столиці залишилася одна, повідомляє Forbes.

Перший магазин без касирів і продавців відкрили у лютому 2024 року на вулиці Симиренка у Святошинському районі. Він працював цілодобово. Потрапити всередину можна було, відсканувавши банківську картку. Оплата — виключно карткою.

Виторг був менший, ніж у типовому кіоску, але не було й основної витрати на зарплату продавця. Це давало б змогу окупити автономну крамницю за шість місяців.

Зображення: Київхліб

Такі магазини запустили, бо через війну багато працівників виїхали.

«Коли не можеш за будь-які гроші знайти продавця, приходиш до ідеї зробити повністю автономну точку», — пояснює керівник «Київхліба» Ярослав Федоренко.

Спершу розглядали варіант встановити в кіоск вісім автоматів, кожний з яких видає свою групу продукції. Але полиці автомату були б замалими для хліба. Сам автомат коштував би шість тисяч євро, ще 600 євро потрібно було б платити програмістам за обслуговування.

Тоді на стандартний хлібний кіоск площею 30 квадратних метрів встановили двері з системою входу за допомогою банківської картки. Товар усередині розмістили по колу, поставили касу самообслуговування та камеру відеоспостереження з фіксатором обличчя.

Але система безпеки не злякала дрібних крадіїв. Не зупиняв і ризик того, що оператор може дистанційно заблокувати двері й викликати охорону. Тоді додали «відеоконсьєржа» біля каси розрахунку: цю програму розробили самотужки, переробивши звичайний планшет на фіскальний сканер. Це допомогло зменшити відсоток крадіжок. Більш того, у власну систему змогли додати «Картку киянина». «Київхліба» має зобовʼязання продавати пільговикам хліб зі знижкою від 20% до 70%.


Черговою проблемою стали масові вимкнення світла. Двері не зачинялись, а камери гасли.

«Якщо в магазині є продавець, то він включив ліхтарик, записує продажі на папірець, потім все пробиває по касі, а тут точка просто не працює», — розповідає Федоренко.

За його словами, магазин у такому форматі працюватиме ефективно тільки без відключень світла, і ще краще — без комендантської години Зараз залишився лише один «Київхліб» без касирів на проспекті Повітряних сил.

Зі схожими складнощами зіштовхнувся Auchan, який відкрив у 2021 році автономний магазин без касирів у ЖК «Комфорт Таун». Потрапити всередину можна було з допомогою спеціального застосунку, на виході треба було зісканувати чек. У цій моделі 50% товарообігу залежить від покупок вночі, що неможливо в комендантську годину, через це магазин і закрили.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button