Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 91 днів. За цей час ми опублікували 24713 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: ActionVance / Unsplash

Кліматичні зміни завдають архітектурі шкоди, яку не помітно неозброєним оком — руйнування відбувається наче у сповільненій зйомці. Велика кількість будівель будувалися за інших умов, коли клімат був прохолоднішим, созонні коливання температур були менш різкими, а стихійні лиха ставалися не так часто, йдеться у матеріалі Bloomberg CityLab.

У 2001 році нині покійна королева Єлизавета урочисто відкрила Науковий центр у Ґлазго. У червні 2018 року, коли Шотландію охопила рекордна спека, з вкритого неіржавною сталлю даху почав просочуватися чорний слиз. Виявилося, що герметик не розрахований на температури вище 32 градусів за Цельсієм і починає розріджуватися. Те саме повторилося і в наступні роки.

Фото: glasgowtimes.co.uk

Щодалі сильніші та триваліші теплові хвилі руйнують бітумну черепицю. Різкі перепади температури розширюють і стискають бетон і цеглу, що прискорює появу тріщин і проникнення води. Фундаменти можуть зміщуватися під час посухи або високих температур, що призводить до розтріскування стін і проривів труб.

Аріана Лаксо з архітектурної компанії HGA живе у Міннесоті й була свідкою, як взимку температура стрибала на 15 градусів протягом 12 годин. Такі перепади означають, що певні види дерева вже не можна використовувати для зовнішніх робіт.

Міннеаполіс останніми роками зазначає занчних коливань температури взимку. Фото: Josh Hild / Unsplash

Будівлі, які проєктувалися під певний кліматичний сценарій, зараз виявилися не готовими до швидких змін. За пристосування архітектури під нові реалії доводиться платити власникам нерухомості та платникам податків. Ми ще можемо підрахувати приблизні збитки від лісових пожеж і ураганів, але оцінити фінансові втрати від поступового впливу клімату на будівлі практично неможливо.

Компанія Trepp, що займається аналізом ринку нерухомості США, виявила, що торік витрати на ремонт і обслуговування зросли на 30% у низці великих міст, зокрема Далласі, Сан-Франциско, Сан-Дієго і Г’юстоні. Дослідження Atlas Real Estate показало, що середня вартість ремонту в орендованій нерухомості за останні шість років зросла з 290 до 501 долара за квадратний фут. Спека може бути одним із чинників цього зростання.

Фото: Zohair Mirza / Unsplash

Крістіан Вітакер із брокерської компанії JLL зауважує, що зараз через екстремальні погодні умови системи обігріву та кондиціонування працюють менш ефективно, споживають більше енергії та швидше виходять з ладу. «Я плачу більше за обладнання, частіше його замінюю, плачу більше за воду та енергію, і я бачу, як знижується стійкість», — каже він.

«Візьміть до прикладу дахи, що зазвичай нагріваються швидше, ніж повітря навколо. Двадцять чи тридцять років тому вони були побудовані так, щоб витримувати температуру 43-48 градусів. Зараз вони нагріваються до 60-65 градусів. Уявіть, як це впливає на термін експлуатації», — пояснює Хосе Рамірес, експерт з енергоефективності у компанії Savills.

Те саме відбувається із покриттям доріг і паркінгів: в’яжучий матеріал, що використовується в асфальті, зазвичай змішується спеціально для кожної кліматичної зони. Тепер міські транспортні служби по всьому світу відзначають збільшення кількості вибоїн і швидше руйнування доріг. минулорічне дослідження у Китаї свідчить, що через глобальне потепління суміші для асфальтового покриття вже не підходять для певних кліматичних зон.


Деякі регіони більш вразливі: середній вік більшості будинків у Греції становить 40 років, і вони переважно зроблені з бетону, чутливого до перепадів температури. При цьому значна частина матеріалів для будівництва завозиться з країн Північної Європи, й нерідко покриття дахів псується під гарячим грецьким сонцем.

Фото: Isaac Wolff / Unsplash

У ландшафтній архітектурі дизайнери вже пристосовуються до нових реалій, зосереджуючись на стійкіших до спеки видах рослин і враховуючи вищі ризки підтоплень для своїх проєктів. Але, скажімо, американські інженери, досі користуються таблицями опору матеріалів і енергоспоживання будівель, розробленими два десятиліття тому.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button