Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 92 днів. За цей час ми опублікували 24726 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
фото: ex.kiev.travel

Депутатка Київради, народна депутатка 8-го скликання Верховної Ради, Вікторія Пташник обурена тим, що КМДА гальмує створення наглядових рад у комунальних підприємствах, хоча вони прийняли рішення зробити це ще 5 років тому.

Центр економічної стратегії провів аналіз 128 комунальних підприємств Києва за період 2017–2020 років і виявив, що тільки 12 із них мають рентабельність понад 3%. Щоб підвищити ефективність, Центр рекомендував створити наглядові ради для найбільших КП. Це рішення вже було ухвалено у КМДА ще у 2019 році. І ради мали створитися на підприємствах, які відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

  • активи понад 2 мільярди гривень;
  • чистий дохід понад 1,5 мільярда гривень;
  • статутний капітал понад 2 мільярди гривень.

До таких підприємств належать, зокрема, «Київметрополітен», «Київтеплоенерго» та «Київзеленбуд».

Однак до цього часу жодної ради не створено, і Вікторія неодноразово зверталася до КМДА для роз’яснення ситуації. У листопаді 2023 року КМДА повідомила їй, що готує документи для створення наглядової ради в «Київтеплоенерго», однак через пів року новий статут цього КП, винесений на затвердження, не містив жодної згадки про наглядову раду.

На засіданні Київради 30 травня 2024 року головуючий заблокував спробу внести поправки про створення наглядової ради, не надавши можливості обговорити пропозицію.

Під час останнього звернення Вікторія отримала відповідь, що КМДА готує проєкт рішення для перегляду критеріїв обов’язкового створення наглядових рад, вважаючи їх занадто широкими та прагнучи обмежити їх обов’язковість.

Так за новим проєктом планується виключити показник «вартість активів» та запровадивши новий критерій — кількість працівників понад 2 тис. осіб. У результаті під ці критерії підпадатимуть лише два підприємства: «Київтеплоенерго» і «Київський метрополітен».

Решта КП зможуть уникнути обов’язкового створення наглядових рад.

фото: eimg.pravda.com

Чиновники пояснюють зміни потребою адаптації до умов війни та економічних викликів, хоча раніше критерії були встановлені на основі державних стандартів корпоративного управління.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button