Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 92 днів. За цей час ми опублікували 24726 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Anna Evans / Unsplash

Через кишкову паличку, виявлена у стравах мережі McDonald’s, у США захворіли 49 людей і одна людина загинула, повідомляє Reuters.

Бактерію E. coli виявили у свіжій цибулі, яку постачає компанія Taylor Farms. Через це McDonald’s тимчасово вилучає з меню цибулю й, передусім, роял чизбургер, який у США називається Quarter Pounder, із кожного п’ятого ресторану із 14 тисяч закладів американської мережі.

Зазвичай ризики харчового отруєння асоціюють із м’ясом. Так, внаслідок масштабного спалаху заражень кишковою паличкою у 1990-х роках захворіли сотні американців, переважно віком до десяти років. Четверо дітей загинули, а ще понад 170 мали пожиттєві наслідки для здоров’я, такі як ураження нирок і мозку. Джерелом хвороби виявилися яловичі котлети у мережі фастфуд-ресторанів Jack in the Box.

Однак зараз заражене м’ясо стало рідкістю, зокрема завдяки суворішому регулюванню. Натомість більші ризики містить свіжа городина. Загалом овочі, призначені для закладів харчування, проходять такий само лабораторний аналіз, як і м’ясо, але тести виявляють не все.

Головне — це термічна обробка. Якщо м’ясо смажать чи запікають, то сирі овочі лише миють. Із цибулі знімають шкірку, однак якщо це зробити неакуратно перед нарізанням або не вимити руки після очищення, бактерії теоретично можуть потрапити у готову страву.

Овочі, що вирощують на полях, можуть забруднити випророженнями свійські та дикі тварини. Наприклад, фекалії можуть потрапляти у зрошувальну воду. Кишкова паличка присутня у нормальній мікрофлорі кишковика тварин. Найбільше її має велика рогата худоба, але також вона може бути в гусей, кабанів, оленів.


У минулі роки до спалахів E. coli призводили салатне листя у ресторанах Wendy’s і Taco Bell. П’ять років тому свіжими салатами у McDonald’s отруїлися майже 400 людей. Крім кишкової палички свіжі овочі можуть містити також сальмонеллу.

Фахівець із безпеки продуктів Мансур Самадпур, однак, зауважує, що єдиний засіб, який стовідсотково вбиває всі бактерії, — це радіація, але це навряд чи практичний підхід.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button