Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 26300 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
фото: khytra_stainia

Леся Кушнір, Senior Delivery Manager в міжнародній IT-компанії, поділилася історією свого рішення продати квартиру у Києві та заснувати ферму альпак «Хитра стайня» на межі сіл Річка та Яворів в Івано-Франківській області.

Ідея створити ферму в Карпатах з’явилася у 2020–2021 роках, під час пандемії. Леся перейшла на віддалену роботу, діти — на дистанційне навчання, а чоловік звільнився, що дозволило переїхати в гори. Ферму вирішили облаштувати на землі, яка дісталася Лесі від бабусі та дідуся. Спочатку планували звести будиночки під оренду для туристів, але зрештою зупинилися на фермі альпак.

У лютому 2022 року родина вирішила залишитися в Карпатах. Щоб профінансувати проєкт, сім’я продала чотирикімнатну квартиру в Києві. Отримані кошти інвестували у створення ферми «Хитра стайня». Локацію планують відкрити для відвідувачів у 2025 році з двома форматами: денні екскурсії та оренда будинків для проживання. Леся продовжує працювати в IT, що допомагає фінансово підтримувати проєкт.

фото: khytra_stainia

Найбільш неочікувані витрати припали на земельні роботи. У гірській місцевості Карпат вирівнювання, дренаж і облаштування доріг виявилися складними й дорогими. Наприклад, на покращення останніх 600 метрів дороги до ділянки витратили близько восьми тисяч доларів.

У травні 2024 року родина привезла альпак із Польщі, і підготовка до цього зайняла майже рік. Проте Леся зазначає, що хоча альпаки не потребують складного догляду, але їх утримання має свої особливості. Це стадні тварини, тому їх утримують групами щонайменше з трьох особин однієї статі. Для випасу виділили понад три гектари землі, яку огородили й розділили на частини для чергування випасу.

Харчування складається зі свіжої трави, сіна та додаткового корму, який спершу завезли з Польщі, а згодом замінили на український аналог для малої рогатої худоби. Ще альпак стрижуть раз на рік, оскільки їхня шерсть дуже цінна — гіпоалергенна, легка, м’яка. З однієї альпаки отримують до п’яти кілограмів шерсті, чого вистачає для виготовлення 15–25 шапок.

родина Лесі фото: yomaso

Загалом зараз на фермі проживає дві собаки, багато курей, три коти й шість альпак. Територія ферми розділена на кілька зон: будиночки для гостей знаходяться окремо, основна зона — це місце проживання сім’ї, а між ними розташовані ферма та пасовище альпак.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button