2024 рік для ресторанного бізнесу: знизилася відвідуваність, зросли ціни
За минулий рік відвідуваність зросла лише у закладів, що готують суші. У них же найбільше зросла виручка.
За минулий рік відвідуваність зросла лише у закладів, що готують суші. У них же найбільше зросла виручка.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 174 днів. За цей час ми опублікували 25375 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
У 2024 році головною проблемою ресторанного бізнесу в України залишився гострий дефіцит кадрів, йдеться у дослідженні Poster.
Виручка закладів зросла на 10% у порівнянні з попереднім роком.
Середній чек збільшився на 17% внаслідок зростання цін.
При цьому відвідуваність впала на 3%. Серед причин — економічна невизначеність та посилення мобілізації. При цьому перше півріччя було успішнішим, ніж друге. Найгіршу річну динаміку показало Дніпро, де відвідуваність упала на 5%. Зросла кількість гостей у закладах Харкова, Львова та Одеси.
Найбільше просіла відвідуваність у піцерій, фастфуду та ресторанів — на 7-8%. Позитивну динаміку показали суші. Також у закладів, що спеціалізуються на суші, найбільше зросла виручка — на 16%, а середній чек збільшився з 557 гривень до 613 гривень.
Середній чек ресторанів зріс із 518 гривень до 610 гривень. Середній чек кафе збільшився з 239 гривень до 276 гривень.
54% опитаних рестораторів зазначають, що показники роботи закладів у 2024 році є нижчі за очікувані. Майже половина рестораторів (47%) стикнулися зі зниженням рентабельності. 21% опитаних взагалі не отримували прибуток у 2024 році.
Більшість витрачали на зарплатню команді 20-30% від виручки.
Найскладніше — наймати та утримувати команди та працювати під час відключень світла. Підприємців непокоїла мобілізація персоналу та власна мотивація працювати.
Опитані ресторатори характеризують 2024 рік так: «гра в Кальмара», «обійняти і плакати», «летіли і горіли, як комети». «В цьому році по-особливому вибагливий, неврівноважений, нервовий та нетерплячий гість», — додав один з опитаних.
Дані ґрунтуються на анонімному анкетному опитуванні рестораторів зі всієї України. Опитування проведене в ресторанному медіа «Реве та стогне ресторатор» у грудні 2024 року. Форми заповнили близько 300 респондентів.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті