Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 174 днів. За цей час ми опублікували 25375 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Eugene Chystiakov / Unsplash

У 2024 році головною проблемою ресторанного бізнесу в України залишився гострий дефіцит кадрів, йдеться у дослідженні Poster.

Виручка закладів зросла на 10% у порівнянні з попереднім роком.

Середній чек збільшився на 17% внаслідок зростання цін.

При цьому відвідуваність впала на 3%. Серед причин — економічна невизначеність та посилення мобілізації. При цьому перше півріччя було успішнішим, ніж друге. Найгіршу річну динаміку показало Дніпро, де відвідуваність упала на 5%. Зросла кількість гостей у закладах Харкова, Львова та Одеси.

Найбільше просіла відвідуваність у піцерій, фастфуду та ресторанів — на 7-8%. Позитивну динаміку показали суші. Також у закладів, що спеціалізуються на суші, найбільше зросла виручка — на 16%, а середній чек збільшився з 557 гривень до 613 гривень.

Середній чек ресторанів зріс із 518 гривень до 610 гривень. Середній чек кафе збільшився з 239 гривень до 276 гривень.


54% опитаних рестораторів зазначають, що показники роботи закладів у 2024 році є нижчі за очікувані. Майже половина рестораторів (47%) стикнулися зі зниженням рентабельності. 21% опитаних взагалі не отримували прибуток у 2024 році.

Більшість витрачали на зарплатню команді 20-30% від виручки.

Найскладніше — наймати та утримувати команди та працювати під час відключень світла. Підприємців непокоїла мобілізація персоналу та власна мотивація працювати.

Опитані ресторатори характеризують 2024 рік так: «гра в Кальмара», «обійняти і плакати», «летіли і горіли, як комети». «В цьому році по-особливому вибагливий, неврівноважений, нервовий та нетерплячий гість», — додав один з опитаних.

Дані ґрунтуються на анонімному анкетному опитуванні рестораторів зі всієї України. Опитування проведене в ресторанному медіа «Реве та стогне ресторатор» у грудні 2024 року. Форми заповнили близько 300 респондентів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button