24 українських вина, які оцінила команда впливового критика Джеймса Саклінга
Більш як десяток українських вин отримали оцінки від 90 до 94 — «дуже хороші».
Більш як десяток українських вин отримали оцінки від 90 до 94 — «дуже хороші».
Українські вина вперше отримали оцінки від Джеймса Саклінга, одного з найвпливовіших винних критиків з 40-річним досвідом, повідомляє PostEat.
Сайт Саклінга відвідує понад 600 тисяч людей на рік, а його аудиторія в соціальних мережах налічує близько 5 мільйонів підписників. У його команду входять 25 експертів. Дегустацію організувала корпорація Укрвинпром.
Критики зазвичай оцінюють вина за кількома ключовими параметрами: зовнішній вигляд (колір, чистота, прозорість), аромат, смак (баланс кислотності, танінів, алкоголю, фруктовості), тривалість (післясмак, який вказує на якість і потенціал для старіння) і загальна гармонія.
Стобальна система оцінки вин є найпоширенішою і передбачає такий поділ:
93 бали
Гарно дозріле вино з насиченим, але водночас квітковим ароматом. Тонкі перцеві спеції, графіт, гібіскус, а також глибокі ноти чорної вишні та ягід. Таніни дрібнозернисті, структура більш виражена, ніж у більшості вин. Довгий і чистий післясмак. Можна відкласти на витримку.
92 бали
Привабливо зрілий і свіжий, з нотками тютюну, ягідних фруктів та відтінками білого перцю, лакриці та м’яти. Соковитий, середньо- до повнотілого на смак, з міцними, дрібнозернистими танінами та досить довгим післясмаком.
91 бал
Білі кісточкові фрукти з легким нафтовим відтінком. Тонкі нектарини та сирі спеції. Споживати зараз.
90 балів
Ноти крему, осаду та варених трав на нейтральних кісточкових фруктах. Трохи легкуватий на смак, з середнім до повного тілом та легким фенольним післясмаком середньої довжини.
90 балів
Оff-dry ігристе вино з нотами сушених лимонів, акацієвого меду, зелених яблук та хлібної скоринки. Суміш з 36% Шардоне, 34% Рислінгу та 30% Аліготе.
90 балів
Запечені сушені сливи, кора та натяки на розтоплений шоколад і гриби. Повне тіло, з багатою текстурою, з чорничним смаком та відтінками слив і темного шоколаду в післясмаку. Трохи перегріте та зігріваюче в кінці, але загалом все ще тримається добре.
90 балів
Приємний Піно Нуар рожевий, свіжий і простий. Легкі нотки малини та грейпфрута в носі.
90 балів
Це сухе, з кислинкою ігристе вино з нотами лимонної цедри, грейпфрута та запечених груш у ароматі. Воно середньо-тілесне з ніжними бульбашками та солонуватим оливковим відтінком в кінці. Суміш Шардоне, Рислінгу та Іршаї Олівер.
90 балів
Сушені абрикоси, ананас і мармелад з великою кількістю меду в носі. Маслянистий, солодкий і збалансований, з свіжою кислотністю. Трохи простий і кислуватий на фініші, але випити келих можна.
90 балів
Консервовані лимони, подрібнені горіхи та нотки, що нагадують херес, в носі, за ними слідує кислуватий, сухий і дещо ексцентричний, але ароматний смак з середніми бульбашками. Витримка в пляшці – 60 місяців. Бленд з 52% Шардоне, 20% Піно Нуару, 15% Рислінгу та 13% Аліготе.
90 балів
Стиглі вишні з димними нотками прянощів, пюре з чорних бобів та червоний перець. Смак не складний, але щедрий і збалансований.
89 балів
Сухі яблука, солоні мигдалі та запечені лимони в носі, з легкими підтостованими відтінками. Середньотіле, з м’якими бульбашками та пікантним, злегка гіркуватим післясмаком. Бленд 44% Шардоне, 36% Рислінгу та 20% Аліготе.
89 балів
Це ігристе вино рожево-лососевого кольору з ароматами малини, цукрових яблук і шипшини. Воно фруктове і ароматне, середньої структури з дрібними бульбашками. Легко цукрове за характером, але смачне. Бленд 85% Піно Нуар і 15% Каберне Совіньйон.
89 балів
Зрілий і трохи листяний ніс з нотами солоних слив, тамаринду та відтінками цитрусових і тушкованих трав. На смак малоекстрактивне, з легкими зернами танінів, що обрамляють трохи висушені журавлину та полуничну фруктовість.
88 балів
Це вино має в носі ноти жимолості та лакриці, що нагадує сироп від кашлю, з легкими солодкими тонами фруктами папаї . Смак м’який, солодкий і насичений, з низькою кислотністю та карамельним післясмаком.
87 балів
Досить насичений червоний колір з нотами зеленого дерева, кави та солодких вишень. На смак м’який, з середньою тілесністю та м’якими танінами. Легко теплий відтінок з ожиновим післясмаком, середньої довжини.
87 балів
Досить парфумований і виражений ніс з нотами жимолості, лічі, імбиру та спецій. На смак простий, трохи легкий і кислуватий, з коротким, тонким післясмаком. Легкий фенольний відтінок.
87 балів
Міцно зрілий, із нотами вишневого лікеру, смородини, солодкої спеції і лакриці. Повний і насичений, з тонкими танінами та структурованим післясмаком. Трохи перезрілий, але таніни і насиченість допомагають трохи збалансувати смак. Варто спробувати через рік.
87 балів
Дозрілий, леткий і солодкий у носі, з цукатами вишні та полуничним джемом. Все ще соковитий, але злегка маслянистий смак, витончене в кінці.
87 балів
Хрустке тістечко, кешью, нейтральні фрукти та деякі гіркуваті трави. Кругле Шардоне середньої кислотності з коротким, простим післясмаком. Легко фенольне.
86 балів
Зелені боби, спаржа та кремовий фрукт. Легкий смак, середнє до повного тіло та короткий, фенольний післясмак.
86 балів
В носі з нотами перезрілих та цукрованих чорних вишень, кави і лікеру. На смак м’яке та пухнасте, з середнім тілом і смачним, але простим післясмаком.
86 балів
Бальзамічний відтінок тушкованих стиглих фруктів. Запечений та з легким трав’яним нотками, з летючим відтінком червоних яблук. Простий та міцний на смак, з деякими солодко-кислими ягодами та щільним післясмаком.
86 балів
Трохи старомодне і з осадом, з нотками апельсинового желе та нектаринів. Округле, але злегка тонке у смаках, середнім тілом та з послабленим післясмаком. Бракує енергії.
Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» всього від 100 грн/місяць!
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті