Чилійський шеф зробив шоколад із мертвих українських бджіл (фото)
NotChocolate включає подрібнений підмор, масло ші, сухе молоко та цукор.
NotChocolate включає подрібнений підмор, масло ші, сухе молоко та цукор.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 26150 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
Чилійський шефкухар Дієго Прадо створив шоколад із підмору — мертвих бджіл, яких він уперше скуштував в Україні. Про це він повідомив на своїй інстаграм-сторінці, а також про це написав шефкухар Євген Клопотенко, який поділився з колегою кількома кілограмами підмору.
Підмор — це померлі медоносні бджоли. Бджоли живуть від одного до дев’яти місяців, залежно від сезону. Пасічники зазвичай збирають підмор навесні — традиційно його використовують для лікувальних мазей і настоянок.
Підмор став використовувати Клопотенко у меню київського ресторану «100 років тому вперед».
Дієго Прадо є професором Баскського кулінарного центру (Країна Басків), також працював у зіркових ресторанах Копенгагена Noma і Alchemist. Він кілька разів приїздив до України, й під час першого візиту натрапив на базарі на новий для себе продукт: сушені мертві бджоли.
Читайте також: Шоколад без цукру та без відходів: продукт може змінити революційна технологія
«Що справді мене вразило — це смак, напрочуд схожий на ядра какао-бобів. Ті самі ферментовані ноти, натяки на шкіру та землистість, за якими слідував тривалий післясмак темного меду, бджолиного воску та прополісу», — пише Прадо.
Подібність не випадкова: як і какао, мертві бджоли зазнають ферментації та мікробного розкладання, що, ймовірно, призводить до утворення нових ароматичних сполук.
Під час наступної подорожі Прадо познайомився з Клопотенком і скуштував його страву з підмору. Український шеф прислав йому кілька кілограмів підмору.
Прадо уже давно працював над концептом шоколаду без какао, й почав експериментувати з українським підмором.
NotChocolate включає подрібнений підмор, масло ші, сухе молоко та цукор. Інгредієнти змішували у машині для конширування.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті