Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 11 років та 2 днів. За цей час ми опублікували 26736 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: instagram.com/misha_katsurin

У двох кухарів ресторану «Китайський привіт», який відкрився десять днів тому на вулиці Вороного у Львові, виявили сальмонельоз, повідомив із лікарні власник закладу Міша Кацурін.

За його словами, крім нього захворіли 118 гостей, які їли сінгапурський чізкейк 14 та 15 липня. Цей десерт містить крем із яєць і запікається за температури 70 градусів. Водночас в самих яйцях, які лабораторія забрала на тест, не було знайдено сальмонели.

Держпродспоживслужба виявила, що лише сім із 23 працівників ресторану мали медичні книжки.

Кацурін запевняє, що обидва хворих кухаря, що й самі їли чизкейк, мали медичні книжки перед прийомом на роботу. Водночас ресторатор запевняє, що частина команди без медичних книжок не має стосунку до отруєння, «бо ті, у кого медкнижок немає, — здорові».

Загалом було шпиталізовано 76 людей, — відповідно решта заражених лікувалися амбулаторно або самостійно. Серед пацієнтів лікарень опинилися 10 дітей та дві вагітні жінки. Держпродспоживслужба 22 липня повідомляла, що сальмонелу знайшли у 25 пацієнтів та одного працівника ресторану.

Перевіряльники виявили такі порушення:

  • інвентар кондитерського цеху мився разом з інвентарем м’ясного та овочевого цехів у підвальному приміщенні;
  • були відсутні спеціальні ємності з кришками для зберігання вимитого обладнання;
  • сипучі продукти зберігались у коридорі підвального поверху, порушено товарне сусідство у холодильному обладнанні;
  • неорганізоване зберігання прибирального інвентарю та відсутність належного маркування;
  • відсутній контроль температурних режимів зберігання продуктів, відповідні чек-листи та журнали не надані.

Кацурін запевнив, що ресторан замінить постачальника яєць, а там, де це можливо, яйця буде замінено на пастеризовані яєчні суміші. Сінгапурський чізкейк прибрали з меню. Хворим платять компенсації.


Захворювання спричинюють бактерії роду Salmonella. Практично завжди — у 96-98 % випадків — інфікування відбувається з їжею. Загалом вважають, що основними джерелами є яйця, курчата та свині, однак це дослідження показує, що оцінки варіюються залежно від методу аналізу та регіону.

Так, у Східній Європі курчата яєчних порід відповідають за 60% випадків сальмонельозу, курчата м’ясних порід — за 7%.

Layers — кури яєчних порід, broilers — кури м’ясних порід

Сальмонела вражає травну систему й найбільш поширеним симптомом є діарея. Також хвороба може супроводжуватися підвищеною температурою, блюванням, головним болем, пониженим тиском. Зазвичай ентерит (запалення слизової оболонки тонких кишок) розпочинається гостро і вже через 10-12 годин досягає максимальних проявів.

Лікування базується на вживанні ентеросорбентів, які зв’язують і виводять токсини зі кишкового тракту, а також запобіганні зневодненню за допомогою регідрантів орально та внутрішньовенно.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button