Чому в куркуму додають свинцеві барвники та як перевірити у домашніх умовах?
Західні компанії готові добре платити за високий вміст куркуміну — від 5%. Однак в Індії зазвичай не вдається досягти більш як 2%.
Західні компанії готові добре платити за високий вміст куркуміну — від 5%. Однак в Індії зазвичай не вдається досягти більш як 2%.
Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 11 років та 49 днів. За цей час ми опублікували 27080 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
Стати членом Товариства | Хто ми такі?
На тлі моди на харчові добавки й, зокрема, різкого зростання попиту на куркуму як продукту з протизапальними та антиоксидантними властивостями виробники спецій вдаються до фальсифікацій. Так, куркуму підфарбовують барвниками зі свинцем, щоб надати насиченішого кольору. Про це йдеться у матеріалі Business Insider.
Велнес-індустрія на Заході одержима куркуміном, який є тією діючою речовиною, що має бажаний ефект для здоров’я. Куркуму продають не лише як спецію для приготування страв, але й у формі капсул та пляшечок соку.
Американські та європейські компанії готові платити добрі гроші за куркуму з високим вмістом куркуміну — від 5%. Однак, наприклад, в Індії, яка виробляє 80% всієї куркуми, фермерам зазвичай не вдається досягти більш як 2%.
Лише три з десяти різновидів куркуми в Індії мають бажаний вміст куркуміну, й вони ростуть лише у певних регіонах.
Більш того, у процесі підготовки вміст куркуміну знижується. Так, викопані корені проварюють. Далі сушать під сонцем на 15 днів. Потім корені поліруються, позбуваючись шкірки та забруднень, у спеціальній машині.
Натомість, наприклад, куркума з Фіджі має значно вищий вміст куркуміну. На цих островах майже немає сільськогосподарських угідь, тож куркума росте практично у диких умовах — і довший час, що сприяє більшому накопичнню куркуміну. Там не використовують пестициди та добрива, а також не варять корені.
Про вміст куркуміну свідчить золотий колір коренів і порошку. Щоб конкурувати, виробники вдаються до фальсифікацій: підмішують рис, щоб збільшити об’єм, додають барвники. Ще з 1980-х в Азії існує практика додавати до меленої куркуми хромат свинцю, який робить порошок жовтішим, і на додачу дещо збільшує об’єм.
Аналіз 356 зразків коріння та порошку куркуми, відібраного у країнах Південно-Східної Азії, виявило перевищення вмісту свинцю у 14%. У деяких зразках із Індії та Пакистану, вміст вдесятеро разів перевищував граничний.
У дослідженні 2017 року перевищення вмісту свинцю у куркумі виявили у половині з 32 зразків, куплених у магазинах Бостона. До речі, у тій же публікації згадується випадок, коли в Угорщині в 1994 році до 50 людей було шпиталізовано з отруєнням оксидом свинцю, яким підфарбовували мелену паприку.
Уряд Індії останнім часом посилив перевірки виробництва куркуми по всій країні, але свинець продовжують знаходити в північно-східних регіонах, а також у продукції з Пакистану та Бангладеш.
Для перевіряльників особливі труднощі становлять суміші спецій, оскільки складно зрозуміти, яка саме спеція відповідальна за вміст токсичних речовин.
На каналі уряду Індії є проста інструкція, як перевірити, чи було домішано пофарбовано порошок або корінь куркуми хроматом свинцю. Для цього потрібно всипати спецію у склянку води. Яскраво-жовтий колір води означатиме, що куркуму підфарбовано. Світло-жовтий колір та освідання порошку на дно свідчить, що куркума чиста.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті