Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Насьогодні недостатньо знати одну іноземну мову, щоб мандрувати світом. В Іспанії буде складно порозумітися з місцевими, розмовляючи англійською. Складнощі перекладу можуть виникнути й у Франції, адже французи часто навмисно не говорять англійською, хоча й знають її. Подорожуючи на екзотичні острови, ви, скоріш за все, будете контактувати з місцевими, які можуть знати лише свою мову, або її діалект.

Разом з Preply — платформою для пошуку репетиторів з іноземних мов «Хмарочос» підготував базовий словник, який вам обов’язково знадобиться у різних містах світу. 

Індонезія, острів Балі, острів Ява

5184447518_e14ee684a3_b

Фото: flickr-user Christian Junker

Вирушаючи до Індонезії, ви вирушаєте на зутсріч екзотиці. Індонезія — це  країна з найбільшої кількістю островів (близько 17 тисяч), вулканів і аеропортів.  Це єдина мусульманська країна світу, у якій президентом була жінка.

Одним з головних туристичних напрямів є острів Балі. Часто молодь приїжджає сюди, аби кататися на серфі. Тут є все — від екзотичних рослин й тварин, національних парків, рисових плантацій, руїн стародавніх храмів, до безлічі неймовірних виробів з дерева, які місцеві продають за безцінь й смачної їжі.

На острові Ява можна побачити комплекс стародавніх буддистських й індуїстських храмів Прамбанан, піраміду Гунунг-Паданг, храм Брободур й вулкан Бромо й Семеро.

Жителі Індонезії говорять на більш, ніж 700 мовах. Проте ми пропонуємо слова з індонезійської мови, яка є модифікованою версією малайської.

Слова, які потрібно знати:

Дякую —  berterima kasih you (беретеріма касіх ю)
Будь ласка — silahkan (сіланхкан)
Вітаю — halo (хало)
Вибачте—  maaf (мааф)
Вхід —  pintu masuk (пінту масук)
Кімната — tempat  (темпат)
Безготівковий — untuk non-uang (унтук нон-уан)
Риба — ikan (ікан)
Вода — ujung (уйнун)
Автобус — bus (бус)

Таїланд, Бангкок

2831379609_534f4a9268_b

Фото: flickr-user Swaminathan

Бангкок — азіатський мегаполіс, куди варто поїхати за новими враженнями.

Крім стандартних туристичних напрямів: лежачого Будди в Ват Пхо, храму Ват Арун, Великого палацу, тут варто піднятися на «Золоту гору», побачити храм Ват Сакет, який розташований у центрі міста, проте де не буває забагато туристів.

Бангкок — місто вуличної тайської їжі. Спробувати її можна ледь не на кожному кутку. Проте часто страва, яку ви купуєте, може видатися зовсім не тим, чим здається. Наприклад, креветка-гріль може виявитися всього на всього скрученою крабовою паличкою.

В околицях Бангкоку є декілька екзотичних плавучих ринків. Найвідоміші серед них — Талін Чан й Дамноен Садук. Продукти тут можна купити безпосередньо з човнів. Серед мінусів цієї екзотики — завищені ціни на продукти, оскільки базар давно перетворився на турстичне місце, й неприємний запах від води у каналі. Найбільш незвичний базар знаходиться на залізничному полотні біля станції Ме Клонг. Прямо по «торгових рядах» грохоче потяг, а торговці кожного разу ледь встигають прибирати свій крам з рейок.

Проте дешеві і не менш якісні продукти слід шукати на менш відомих місцевих базараз «для своїх».

7236364490_3f88fd8024_h

У Бангкоку варто піднятися в кафе на дах одного з хмарочосів, і оглянути місто з висоти, прогулятися кварталом неонових ліхтарів, сходити на тайський боксерський поєдинок, а також спробувати тайський масаж. Але перед будь-якою мандрівкою вам точно не завадить вивчити декілька тайських слів.

Слова, які необхідно знати:

Добрий день — สวัสดี (ватді)
Так — ดังนั้น (сіай)
Мені потрібно таксі — ฉันจำเป็นต้องใช้บริการรถแท็กซี่ (ріек тэ́ксі: ха:й ной)
Я куплю це — ผมจะซื้อมัน  (шун я се́у мун)
Один — หนึ่ง……… (нинг)
Два — หนึ่ง…… (сонг )
До побачення — (ลาก่อน ла кон )
Квиток — ตั๋ว —( ууаа)
Ні — ไม่ — (май)
Не розумію — ฉันไม่เข้าใจ — (май кау джай)

Знайдіть репетитора з іноземної мови

Франція, Тулуза

Тулуза знаходиться на півдні Франції в історичній області Гасконь. Це — батьківщина легендарної фуа гра, грибів трюфелів, багатьох видів сирів й напою Арманьяк (різновид бренді, який отримують внаслідок дистиляції білого виноградного вина).

Незважаючи на це, у порівнянні з  Парижем, Ліоном, або містами лазурового узбережжя: Ніци чи Канн, до Тулузи приїздить менше туристів. І даремно, тут є що подивитися і як провести свій час.

3684319346_0099a15c2c_o

Фото: flickr-user Tourisme Midi-Pyrénées

Тулузу називають рожевим містом, адже його стара частина побудована з рожевої цегли. У центрі міста, на рожевій площі, стоїть Капітолій, який є водночас й міською ратушею. Він одночасно виконує функції мерії, оперного театру й туристичного офісу. Вхід в середину безкоштовний, тут можна отримати мапу міста й подивитися виставку картин. По середах на центральній площі діє великий базар, на якому можна придбати купу дрібниць і цікавинок за невисокими цінами. У дворі Капітолію був страчений Герцог Монморенсі, ця подія ознаменувала крах феодалізму у Франції.

На вузьких вуличках, які розбігаються від центральної площі, можна знайти вінтажні крамниці, у яких за низькими цінами продаються ретро- капелюхи, шкіряні сумки, окуляри та прикраси.

У Тулузі знаходиться стародавня базиліка Сен-Сернен, збудована у XII столітті для пілігримів. У одній з міських церков тут поховано філософа Фому Аквінського.

Крім того, це — місто університетів, де живе багато молоді, відбуваються вечірки, працює чимало барів і вирує активне культурне життя.

Відтак, водогінну вежу, розташовану біля річки Гарона, перетворено на фотогалерею. Окрім вистатвок, тут є велика бібліотека з книгами про таких фотографів як Джон Нахтвей чи Роберт Капа, які містять і їхні світлини.

Тулуза розташована між Атлантичним океаном й Середземним морем. По дорозі до узбережжя можна заїхати до середньовічного замку Каркассон. Це ціле містечко, обмежене величезним муром, у якому й досі живуть люди.

Як пояснюють французи, вони не говорять англійською, коли не впевнені у досконалості володінні мовою. Тому часто, якщо навіть і розуміють, про що ви запитуєте англійською, зроблять вигляд, ніби нічого не тямлять. У гіршому випадку, можуть навмисне спрямувати туриста у хибному напрямку.Тому, перш, ніж вирушати до Франції, варто вивчити хоча б деякі слова.

Слова, які потрібно знати:

Добрий день — bonne journée (бон жорне)
Фуа гра   foie gras (фуа гра)
Сир — fromage (фромаж)
Узбережжя — côte (кот)
Вінтаж — millésime (мілєзім)
Дякую — merci (мерсі)
Рахунок — frais (фре)
Площа — place (пляс)
Ринок —  marché (марше)

Туреччина, Стамбул

 

8273661351_3deb836121_k

Фото: flickr-user Moyan Brenn

Стамбул — мегаполіс, у якому перетинаються європейська й азіатська культури. Стамбул (колишня назва Константинополь) — колиска православ’я. Тут знаходиться одна з найвеличніших пам’яток візантійської архітектури, прототип Київської Софії — Софійський собор (Айя-Софія). У європейській частині міста знаходиться Блакитна мечеть, Цистерна Базиліка (підземне водосховище Константинополя), Галатська вежа й багато інших туристичних об’єктів.

Розділений протокою Босфор та затокою Золотий Ріг, Стамбул містить безліч рибних ресторанів та точок з вуличною їжею зі славетним балик екмеком (з турецької «риба хліб» — смажена скумбрія у батоні). Як на вулицях міста, так і в кондитерських можна скуштувати смачні медові солодощі, яких тут спражнє розмаїття.

В азіатській частині міста (Кадікой) розташована довга набережна, на схилах понад Босфором розміщені кафе, з який відкривається панорама Стамбулу. Ця частина міста усіяна вузенькими вуличкам з крамничками вінілових платівок, кав’ярнями, барами й кафе.

Слова, які потрібно знати:

Риба хліб — balığı ekmek (балигИ екмек)
Привіт, вітаю — merhaba (мерхаба)
Так — еvet  (евет)
Ні — Hayır (хаїр)
Скільки коштує — ne kadar  (не кадар)
Рахунок — gider (гідер)
Туристичний центр — turizm merkezi (турізм меркезі)
Карта міста — şehir haritası (шехір харітаси)
Квиток в один бік — tek yön bilet (тек йон білет)
Гранд базар —  kapalıçarşı (капалічаші)

Португалія, Лісабон

Лісабон є одним з найстаріших міст у Європі. Саме місто — мікс історичних пам’яток, смачної кухні й свіжого повітря, принесеного з океану. Кожного року сюди з’їжджається молодь з усього світу, аби покататися на серфі, а ті, хто не вміють — навчатися у серферській школі.

11943572563_c39f9f6d91_k

Фото: flickr-user Tobias Abel

Як і більшість людей з півдня, португальці люб’язні, веселі, експресивні, не завжди обов’язкові, але гостинні з туристами. По темпераменту й ставленню до життя вони чимось схожі на українців, тож у Лісабоні ви зможете почувати себе майже, як вдома.

Що дивитися у Лісабоні: замок святого Георга, розташований на високому пагорбі у центрі міста; кафедральний собор Лісабону, район Байша, старенький трамвай №28, Національний музей карет.

Слова, які потрібно знати:

Добрий день — Bom dia (до 12:00), Boa tarde (з 12:00 до 18:00), Boa noite (з 18:00) (Бон діа, боа тарде, боа нойте);
Дякую — Obrigado/obrigada(жін) (обрігадо, обрігада);
Вибачте — Disculpe (дішкулпе)
Де знаходиться? — Onde fica…? (онде фіка)
Касса — Bilheteira (білетерія)
Сніданок — Pecueno-almoco (пекену алмосу)
Обід — almoco (алмосу)
Хліб — Pao (пау)
Рахунок, будь ласка — A conta, por favor ( е конте пор фавор)
Червоне вино — Vinto tinto (вінью тінту)

Аргентина, Буенос Айрес

18013739486_7f991986f3_k

Фото: flickr-user Kevin Dooley

В Аргентині є що дивитися: це й навищі гірські піки, прозорі водоспади, озера, довгі узбережжя, церкви. Тут відбуваються феєричні карнавали й фестивалі.

Одним з найбільших міст є Буенос Айрес. Тут є яскраві квартали з антикварними крамницями (Сан-Тельмо), найбільш сучасний квартал розваг, розташований на території колишнього портового району — Пуерто Мадеро.

Квартал La Boca, найбільш яскравий квартал Буенос Айреса, зведений італійський емігрантом вздовж звивистого каналу Riachuelo. На його берегах були розташовані склади й м’ясопереробні фабрики. Квартал відомий своїми різнокольоровими будиночками з дерева і жерсті. Усюди тут виставлені на продаж різноманітні твори мистецтва. У кварталі повно сувенірних лавок, пивних ресторанів.

Крім цього, у Буенос Айресі діє відомий музей латино-американського мистецтва MALBA, який в основному присвячений мистецтву ХХ сталіття. Він розташований в районі Палермо.

З нопоїв в  Аргентині потрібно обов’язково спробувати мате, аргентиське вино. З їжі — чорізо (ковбаса зі свинини), пиріжки з м’ясною начинкою емпанадас й різноманітні ковбаси.

Слова, які потрібно знати:

Кров’яна ковбаса — morcilla (морсіжя)
Ковбаса з тельбухів — chinchulines (чінчулінес)
Маленькі пиріжки з м’ясом, сиром й кукурудзою — empanadas (емпанадас)
Соус з трав, часника й уксусу — chimichurri (чімічуррі)
Добрий ранок/день — buenos días (буенос діас)
Швидкісний потяг — аve (ве)
Обід — аlmuerzo (ельмуерсо)
Біле вино —  vino blanco (віно бланко )
Червоне вино — vino tinto (віно тінто )
До побачення — аdiós (діос)

Вивчайте англійську по скайпу.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23505 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button