Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Житловий комплекс Valley. Фото: Marcel Steinbach

Впливовий журнал Dezeen обрав 12 найцікавіших архітектурних проєктів, які буде завершено у 2022 році.

Центр водних видів спорту

Есб’єрг, Данія. Архітектори: Snøhetta, WERK Arkitekter

Проєкт Lanternen («Ліхтарі») розташують на березі моря портового данського міста Есб’єрг. Дерев’яний фасад має нагадувати про геометрію човнів. У будівлі розмістяться водноспортивні клуби, місце зберігання човнів, майстерня та публічні простори.

Візуалізація: MIR

Мультифункціональний комплекс Nanjing Zendai Himalayas

Нанкін, Китай. Архітектори: MAD

У футуристичних хмарочосах, що нагадують гори, розмістяться офіси, готелі, житло та комерція. Між ними з’являться галявини, дерева, ставки, струмки, водоспади, басейни. Деякі менші споруди будуть повністю вкриті зеленню.

Фото: CreatAR Images

Цех San Pellegrino

Сан-Пеллегрино-Терме, Італія. Архітектори: BIG

Команда данського архітектора Б’ярке Інгельса спроєктувала флагманський комплекс для виробника мінеральної води San Pellegrino в італійських Альпах. Тут буде цех для розливу води в пляшки та офіси виробника. Проєктувальники вирішили погратися з класичними елементами римської та італійської архітектури, такими як арки, аркади, портики та галереї.

Візуалізація: BIG

Офіс DJI

Шеньчжень, Китай. Архітектори: Foster + Partners

Дві башти зі скла і металу стануть головним офісом робототехнічної компанії DJI. Проєктувальники перекинули місток між двома будівлями — він призначений спеціально для тестування дронів. На нижньому рівні розмістять демонстраційний простір, в якому, зокрема, будуть ринги для боїв між роботами.

Візуалізація: Foster + Partners

Початкова школа

Сунбю, Данія. Архітектори: Henning Larsen Architects

Школа в місті Сунбю стане першою в Данії, що відповідає екостандарту «Північний лебідь», завдяки енергоефективності та використанню екологічних матеріалів. Споруда плавно переходить у навколишній ландшафт. Внутрішнє планування гнучке — кімнати та зони можна об’єднувати, відділяти та реорганізувати за потреби.

Візуалізація: Henning Larsen Architects

Житловий комплекс Valley

Амстердам, Нідерланди. Архітектори: MVRDV

Комплекс Valley складається з трьох з’єднаних між собою багатоповерхових будинків, розрахованих на 200 квартир, офіси, магазини та ресторани. Споруди зі скляним фасадом з одного боку та викладеним каменем з іншого нагадують скелі, між якими розташувалося терасоване плато, яке й дало проєкту назву — «Долина». Будівництво майже завершилося, наразі триває озеленення території.

Фото: Marcel Steinbach

Підводний скульптурний парк ReefLine

Маямі, США. Архітектори: OMA

Підводний парк зі штучним кораловим рифом біля Маямі-Біч покликаний захистити берегову лінію від наслідків змін клімату. Бетонні модулі (зокрема у формі автомобілів), на яких згодом поселяться морські істоти, будуть занурені на глибину шість метрів і простягатимуться на 250 метрів уздовж берега.

Проєкт розробляли спільно з морськими біологами та іншими спеціалістами. Заразом це стане розвагою для любителів снорклінгу. Першу чергу планують завершити до кінця цього року.

Візуалізація: OMA

Меморіал Minamisanriku 311

Мінамі-Санріку, Японія. Архітектори: Kengo Kuma

Меморіал присвячено Великому тохокуському землетрусу й цунамі 2011 року. Катастрофа, зокрема, знищила 95% курортного містечка Мінамі-Санріку, загинув кожен десятий житель.

Візуалізація: Kengo Kuma and Associates

Арканзаський художній музей

Літл-Рок, США. Архітектори: Studio Gang

Арканзаський музей, чия колекція охоплює спектр від Рембрандта і Поля Сіньяка до представників сучасного американського мистецтва, розташовано на околиці Літл-Рока, між паркінгом й автозаправкою.

Чиказьке архітектурне бюро Studio Gang виграло конкурс на редизайн будівлі. Споруда отримає рельєфний бетонний дах, глухі фасади зроблять відкритими за допомогою панорамного засклення, в інтер’єрі побільшає світлого дерева, а навколишній ландшафт стане зручнішим і приємнішим.

Візуалізація: Studio Gang

Театральний центр

Тайбей, Тайвань. Архітектори: OMA

Центр вміщатиме три театральні зали, зокрема у сферичному об’ємі, що нагадує планету, розмістять сцену для театру Globe Playhouse на 800 місць. Інші два театри можна за потреби об’єднати у Супертеатр, який вміщатиме 2300 глядачів. Будівництво добігає кінця — відкриття заплановано на березень.

Фото: Chris Stowers, OMA

Міжнародний футбольний центр

Сіань, Китай. Архітектори: Zaha Hadid Architects

Розташований в одному з найдавніших міст Китаю, стадіон на 60 тисяч глядачів прийматиме ігри Кубку Азії з футболу 2023. Його особливістю будуть озеленені тераси, прозорий дах і колони у футуристичному стилі бюро Захи Хадід.

Візуалізація: Atchain

Артгалерея Сідней-Модерн

Сідней, Австралія. Архітектори: SANAA

Проєкт «Сідней-Модерн» — це розширення Художньої галереї Нового Південного Уельсу, одного з найбільших музеїв материка. Каскад скляних павільйонів спроєктували на контрасті до неокласицистичної будівлі ХІХ століття. Проєкт включає також підземну галерею, створену з нафтового резервуара часів Другої світової війни.

Візуалізація: SANAA

Читайте також: 7 найкращих урбаністичних проєктів 2021 року в Україні

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button