Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Анна Сесилія Паес, програмна менеджерка One Works. Фото: UNECE Housing and Land Management

Італійська архітектурна студія One Works працює над генпланом відбудови Миколаєва після війни. Також до проєкту долучилися фахівці Фонду Нормана Фостера та інші іноземні експерти, повідомляє пресслужба міськради.

Для Миколаєва визначили шість основних напрямків планування:

  • гармонізація та розширення зелених насаджень. Створення мережі зелених коридорів, які сполучать мікрорайони. Таким чином вдасться зменшити залежність від автомобілів, викидів CO2 і «острівців тепла» всередині міст;
  • схеми інфраструктури для сталої системи мобільності. Запровадження нової системи громадського електричного та активного транспорту;
  • доступ до якісного житла. Трансформація радянської містобудівної моделі, що передбачала поділ районів на житлові, промислові та комерційні;
  • структури для розвитку міської економіки.
  • управління: активна співпраця між усіма зацікавленими сторонами;
  • залучення громадськості через прозоре інформування та активну участь у процесах прийняття рішень, які стосуватимуться генерального плану.

Опитування жителів

Триває опитування жителів опитують щодо генерального плану міста. Наразі архітектори One Works підготували проміжний аналіз відповідей.

Так, найбільше миколаївці задоволені якістю житла — це вказали 70% людей, що заповнили анкету. Понад 56% задоволені районом свого проживання. Серед таких найбільше жителів Центрального району.

Мешканці Корабельного мікрорайону не задоволені транспортом. Водночас вони найбільше задоволені організацією вивезення сміття.

Найбезпечніше почуваються жителі Центрального району, найгірше оцінили рівень безпеки — жителі Корабельного та Інгульського.

Найболючішим питанням миколаївці вважають стан вулиць і тротуарів, особливо в Інгульському районі. Понад половину респондентів не задовольняє доступ до набережних річок, а також стан зелених зон і публічних просторів.

П’ять пілотних проєктів

Архітектори та залучені спеціалісти відберуть пілотні проєкти з таких стратегічних напрямків:

  • відновлення об’єктів культурної спадщини, що постраждала від обстрілів; 
  • розвитку зелених зон поруч із водою, щоб відкрити людям доступ до річок; 
  • створення інноваційного району (реконструкція наявного чи створення нового); 
  • відновлення індустріального об’єкта; 
  • відновлення зруйнованого житла. 

Читайте також: Як може виглядати головна площа Миколаєва після перемоги? (фото)

У міськраді зазначають, що Миколаїв став першим серед українських міст, де створюють базу даних про пошкодження в геоінформаційній системі містобудівного кадастру. Для цього використовували супутникові знімки, проводили комісійне обстеження руйнувань на місцях та складали акти.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button