Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23505 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На місці пам’ятника Леніну, якого знесли на бульварі Тараса Шевченка у Києві, встановлять скульптуру «Протистояння» художника Олексія Золотарьова.

Інсталяція, присвячена Революції Гідності, виграла конкурс проєктів, який проводив Український кризовий медіа-центр.

Скульптура Золотарьова стоятиме у центрі Києва пів року, потім її переміщатимуть в інші міста.

«В динамічному місті мистецтво теж стає динамічним. Його вже не треба просто “вкарбовувати” в простір назавжди. Об’єкту подобається переміщатися та “приходити” до глядача. Тому об’єкт “Протистояння” встановлено тимчасово», – пояснює автор.

Відкриття скульптури відбудеться о 15:00 29 жовтня.

Пам’ятник Леніну на бульварі Шевченка повалили протестувальники під час Революції Гідності у 2013 році. Після цього на цьому місці з’являлися тимчасові об’єкти, такі як синя рука.

Зокрема, Фонд «Ізоляція» реалізував проєкт, який передбачав серію тимчасових інсталяцій та перформансів навколо п’єдесталу. Наприклад, у 2016 році мексиканська художниця створила тимчасову інсталяцію зі сходами до верхівки п’єдесталу: кожен охочий міг піднятися і зайняти порожній простір. Іранський художник встановив на п’єдесталі неонову інсталяцію з трьома образами: Леніна, поп-співачки Мадонни та Діви Марії.

У 2015 році проводили міжнародний конкурс пропозицій проєктів на місці пам’ятника Леніну. Серед них були такі, як статуя Божої Матері, пам’ятники Івану Мазепі, Тарасу Шевченку, Героям Небесної Сотні тощо. Також пропонували надбудувати пішохідну зону для прогулянок. Дехто пропонував встановити пам’ятник Сатосі Накамото, якого вважають засновником біткоіна.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button