Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23503 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Усі фото: Tuomas Uusheimo    

Нова центральна бібліотека Гельсінкі слугує не стільки книгосховищем, скільки публічним простором, який відіграє об’єднавчу функцію для жителів міста.

«У минулому головна роль бібліотеки полягала в забезпеченні вільного та рівного для всіх доступу до знань. Однак у наші дні практично всі знання можна отримати за допомогою смартфона. Бібліотеки сьогодні повинні розглядатися як фізичний простір і багатофункціональна платформа для різного виду діяльності, і не тільки для читання», – розповідає finland.fi директорка бібліотекарської служби Катрі Вянттінен.

Бібліотеку Oodi («ода» з фінської) відкрили торік п’ятого грудня, напередодні дня незалежності Фінляндії. Цьому передувало 10 років підготовки, громадських обговорень і консультацій. Її будівництво коштувало 98 мільйонів євро, 66 мільйонів з цієї суми взяли з бюджету міста. Проєкт розробляли ALA Architects.

В оздобленні фасаду та інтер’єру домінує дерево – ялина. Більшу частину будівлі займають публічні простори. На першому поверсі – активна зона з кількома входами. Тут є просторий хол, кав’ярня, ресторан, кінотеатр.

Другий поверх присвячений роботі, навчанню, творчості, спілкуванню з друзями. Тут розташовано робочі кімнати, мітінг-руми, ігрові кімнати, класи для вивченння мови для мігрантів, майстерні з 3D-принтерами, швейними машинами та іншим обладнанням.

Найбільша інновація бібліотеки – кімната-куб зі смарт-стінами, яку можна перетворити на що завгодно за допомогою сенсорних екранів і віртуальної реальності. Художники планують влаштовувати у «Кубі» виставки іммерсійного мистецтва, а медики – проводити заняття у віртуальній операційній.

На третьому поверсі – власне полиці зі 100 тисячами книг. Бібліотекарям допомагають роботи, які сканують книжки та транспортують їх до потрібних ящиків.

Бібліотека відкрита щоденно, причому працює до пізнього вечора – до 22:00 у робочі дні та до 20:00 у свята. Все в ній створено для заохочення жителів і гостей зустрічатися, спілкуватися та ховатися від суворої фінської погоди.

Щодня бібліотеку відвідує близько 10 тисяч людей, а за рік сюди завітали три мільйона осіб (населення Гельсінкі складає 650 тисяч). У перший місяць її роботи Oodi відвідали дві третини жителів міста, пише CityLab.

Часом ці відвідувачі – підлітки, які просто каталися на скейтборді й зайшли до бібліотечної вбиральні. Але й це вітається, адже концепція Oodi полягає у відкритості, свободі та публічності.

Дивіться фото: У Києві відкриють «Освіторія Хаб» з коворкінгом, бібліотекою і кінопоказами

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button